Cazurile de hepatită misterioasă în creștere printre copiii din S.U.A. și Marea Britanie. Primul caz și în România

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) investighează o creștere inexplicabilă a numărului de infecții hepatice severe la copiii din întreaga lume. Cazuri de hepatită misterioasă apărute la copiii din Statele Unite și Regatul Unit sunt în creștere. Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat deja până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscuta (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 luna si 16 ani. România a raportat un caz al unei fetițe în vârstă de 5 ani, care este internată în spital.

Cazurile de hepatită misterioasă în creștere printre copiii din S.U.A. și Marea Britanie. Primul caz și în România

Cazurile severe de hepatită acută au dus la spitalizări și chiar la unele transplanturi de ficat, s-a înregistrat chiar și un deces. Șase copii au necesitat un transplant de ficat, potrivit OMS. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezenta adenovirusului F41.

 În Alabama, statul a raportat nouă cazuri de hepatită la copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani din octombrie 2021, potrivit Departamentului de Sănătate Publică al statului.

 Pe 5 aprilie, OMS a fost notificată cu privire la 10 cazuri severe de hepatită acută la copii sub 10 ani din Scoția Centrală. În trei zile, numărul de cazuri la copii din Regatul Unit a crescut la 74. OMS a primit, de asemenea, rapoarte cu mai puțin de cinci cazuri în Irlanda și trei cazuri la copii cu vârste cuprinse între 22 luni și 13 ani în Spania, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Unii dintre copiii din Statele Unite și Europa au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru adenovirus, care poate provoca boli ușoare până la severe, dar rareori cauzează hepatită severă la persoanele sănătoase, informează Medicinenet.com.

Adenovirusurile sunt obișnuite și se pot răspândi între oameni, în timp ce hepatita este o inflamație a ficatului cauzată adesea de un virus, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Cazurile depistate au prezentat simptome precum: de icter, diaree, vărsături și dureri abdominale, a raportat OMS, care se așteaptă să fie raportate mai multe cazuri în zilele următoare. Cauza poate fi adenovirusul sau noul coronavirus, a raportat CBS News.

Referitor la cazul de hepatită acută severă apărută la fetița din România nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiența hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Fetița este în spital,  în stare stabilă și primește medicație simptomatică.

Medicii români atrag atenția ca părinții să fie atenți dacă cei mici prezintă o colorație a tegumentelor către galben, închiderea culorii urinei, scaune deschise la culoare, manifestări digestive precum: durere abdominală, diaree și în caz afirmativ să se ducă cu copiii la medic.

Foto: https://pixabay.com/vectors/liver-bacteria-virus-hepatitis-5669876/