Compușii chimici din alimente pot inhiba o enzimă cheie în SARS-CoV-2

Am intrat oficial în luna sărbătorilor de iarnă și chiar dacă întreaga omenire are atenția îndreptată asupra evoluției pandemiei de COVID-19, nu putem să facem abstracție de sărbători. Poate că pregătirile nu vor mai fi atât de intense, poate că mesele nu vor mai fi atât de îmbelșugate, dar vom fi mai atenți și mai precauți în ceea ce privește sănătatea noastră și cu siguranță vom aștepta vești bune. Iar cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au deja una cu privire la compușii chimici din alimente și băuturi care pot bloca funcția unei anumite enzime în virusul SARS-CoV-2.

Compușii chimici din alimente pot inhiba o enzimă cheie în SARS-CoV-2

Biologii americani au observat că ceaiul verde, strugurii și ciocolata neagră au astfel de compuși chimici care se pot lega și pot bloca funcția unei anumite enzime sau proteaze în virusul SARS-CoV-2. ,,Proteazele sunt importante pentru sănătatea și viabilitatea celulelor și a virusurilor. Dacă proteazele sunt inhibate, celulele nu pot îndeplini multe funcții importante - cum ar fi replicarea, de exemplu. Unul dintre obiectivele laboratorului nostru este de a găsi nutraceutice în alimente sau plante medicinale care inhibă fie modul în care un virus se atașează de celulele umane, fie propagarea unui virus în celulele umane”, a declarat De-Yu Xie, profesor de biologie vegetală și microbiană la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și autor al studiului.

Cercetătorii au efectuat atât simulări pe computer, cât și studii de laborator care arată cum a reacționat așa-numita „protează principală” (Mpro) din virusul SARS-CoV-2 atunci când s-a confruntat cu o serie de compuși chimici ai plantelor deja cunoscuți pentru puternicele lor proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.

 „Mpro în SARS-CoV-2 este necesar pentru ca virusul să se reproducă și să se asambleze. Dacă putem inhiba sau dezactiva această protează, virusul va muri", a spus Xie. Potrivit simulărilor de pe computer, compușii chimici studiați din ceaiul verde, din două soiuri de struguri, din pudra de cacao și ciocolata neagră s-au putut lega de porțiuni diferite de Mpro.

,,Mpro are o porțiune care este ca un buzunar care a fost umplut de compușii chimici. Când s-a umplut acest buzunar, proteaza și-a pierdut funcția importantă”, a afirmat Xie. Experimente de laborator in vitro finalizate de Yue Zhu, doctorand la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, au dat rezultate similare arătând că acești compuși au redus activitatea Mpro la aproximativ jumătate.

,,Ceaiul verde are cinci compuși chimici testați care se leagă de diferite locuri din buzunarul Mpro pentru a-i inhiba funcția", a completat Xie, potrivit ScienceDaily.com.