3 noi paturi pentru mari arși la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”

La nivel național există 24 de paturi de adulți pentru mari arși, în spitale din București, Timișoara și Iași. Ministerul Sănătății a aprobat 3 noi paturi pentru mari arși la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”.

3 noi paturi pentru mari arși la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a aprobat înființarea Unității Funcționale pentru Arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București. Aprobarea vine ca urmare a solicitării unității sanitare de modificare a structurii, în sensul înființării acestei unități pentru mari arși.

Cele trei paturi funcționau pentru tratarea pacienților cu arsuri în cadrul secției ATI din   Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. A fost necesară modificarea structurii unității și alinierea la reglementările normativului în vigoare (OMS 476/2017) în vederea aprobării funcționării acestora pentru tratarea pacienților cu arsuri severe.

 Unitatea Funcțională pentru Arși din cadrul spitalului cuprinde spații pentru tratamentul pacienților cu arsuri, respectiv sală de operații, sală de pansamente, spațiu pentru sterilizare, respectiv sală pentru baie terapeutică a pacienților arși și trei rezerve individuale de terapie intensivă. Toate spațiile respectă acum reglementările Ordinului Ministrului Sănătății (OMS) nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Spațiile în care au fost investite fonduri de la Primăria Sectorului 4 au fost dotate cu aparatură și instrumentar de ultimă generație achiziționate de Ministerul Sănătății prin acțiunile prioritare AP-ARSURI, în perioada 2019 - 2020.

Sunt necesare mai multe paturi pentru marii arși, având în vedere că România are anual între 600 și 800 de astfel de cazuri, cele mai multe din Europa. Țara noastră cheltuiește sute de mii de euro cu tratarea marilor arși în străinătate, în condițiile în care investiția într-un centru de arși ajunge la 20 de milioane de euro.

La aproape 6 ani de la tragedia din clubul Colectiv, când 64 d etineri și-au pierdut viața în urma unui incendiu devastator, România nu a rezolvat încă problema marilor arși.