Cresc decesele cauzate de caniculă. Cinci milioane de decese pe an din cauza temperaturilor anormale

Primul studiu internațional mondial condus de Universitatea Monash referitor la efectele climei asupra sănătății a constatat că peste cinci milioane de decese suplimentare pe an pot fi atribuite temperaturilor anormale, fie că este vorba de vreme călduroasă, fie de cea friguroasă. În timp ce decesele cauzate de frig au scăzut în ultimii ani, cele cauzate de caniculă au crescut.

Cresc decesele cauzate de caniculă. Cinci milioane de decese pe an din cauza temperaturilor anormale

Studiul a constatat că decesele legate de temperaturile fierbinți au crescut în toate regiunile din 2000 până în 2019, indicând faptul că încălzirea globală datorată schimbărilor climatice va înrăutăți această cifră a mortalității în viitor.

Echipa internațională de cercetare, condusă de profesorul Yuming Guo al Universității Monash, precum și de dr. Shanshan Li și dr. Qi Zhao de la Universitatea Shandong din China, a analizat datele despre mortalitate și temperatură din întreaga lume, din 2000 până în 2019, o perioadă în care temperaturile globale au crescut cu 0,26 grade Celsius pe deceniu.

Studiul, primul care a legat temperaturile de creșterile anuale ale mortalității, a constatat că 9,43% din decesele globale ar putea fi atribuite temperaturilor reci și calde. Acest lucru echivalează cu 74 de decese în exces pentru fiecare 100.000 de oameni, majoritatea deceselor fiind cauzate de expunerea la frig.

Datele relevă diferențe geografice în ceea ce privește impactul temperaturilor neoptimale asupra mortalității, Europa de Est și Africa Subsahariană având cele mai ridicate rate de deces din cauza căldurii și frigului.

Decesul cauzat de frig a scăzut cu 0,51% din 2000 până în 2019, în timp ce decesul cauzat de căldură a crescut cu 0,21%, ducând la o reducere a mortalității nete din cauza temperaturilor scăzute și reci. Cel mai mare declin al mortalității nete a avut loc în Asia de Sud-Est.

Profesorul Guo, de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Preventivă a Universității Monash, a declarat că acest lucru arată că încălzirea globală ar putea „reduce ușor numărul de decese cauzate de temperatură, în mare parte din cauza diminuării mortalității cauzate de frig, însă pe termen lung se așteaptă să crească povara mortalității, deoarece mortalitatea legată de căldură continuă să crească. "

 Profesorul Guo a spus că studiile anterioare au analizat mortalitatea legată de temperatură într-o singură țară sau regiune. ,,Acesta este primul studiu care obține o imagine de ansamblu globală a mortalității cauzate de condiții de temperatură neoptimale între 2000 și 2019, cea mai fierbinte perioadă de după era preindustrială", a spus el.

„Am utilizat datele de referință ale a 43 de țări de pe cinci continente  de la climă, condiții socioeconomice și demografice diferite și niveluri diferite de infrastructură și servicii de sănătate publică astfel că studiul a avut o dimensiune mare și variată a eșantionului, spre deosebire de studiile anterioare”, a mărturisit profesorul Guo.

Oamenii de știință au subliniat că este importantă preluarea datelor din toate punctele globului, pentru a obține o înțelegere mai precisă a impactului real al schimbărilor climatice.

Europa a avut cele mai mari rate de deces la 100.000 oameni din cauza expunerii la căldură, iar Africa subsahariană cele mai mari rate de deces la 100.000 de locuitori din cauza expunerii la frig.

Citiți care sunt recomandările autorităților generale în perioada de caniculă