Puiu Sîrbu: ,,Asistentul medical joacă un rol important în îngrijirea pacientului cu scleroză multiplă”

Peste 2, 8 milioane de oameni din lumea întreagă se confruntă cu scleroză multiplă, o boală autoimună denumită boala cu 1000 de fețe, din cauza multiplelor simptome pe care le dă. Asistenții medicali care vin în contact cu acești pacienți trebuie să țină pasul cu informațiile nou apărute în domeniul neurologiei. ,,Asistentul medical joacă un rol important în îngrijirea pacientului cu scleroză multiplă. El face parte din echipa multidisciplinară de care are nevoie pacientul cu scleroză multiplă”, e de părere Puiu Sârbu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) filiala Neamț și directorul editorial al revistei Jurnalul Asistenților Medicali (JAM), care va participa ca speaker la dezbaterea online ,,Multiple Sclerosis360”, organizată de redacția 360medical.ro.

Puiu Sîrbu: ,,Asistentul medical joacă un rol important în îngrijirea pacientului cu scleroză multiplă”

Președintele OAMGMAMR filiala Neamț e de părere că sistemul medical din România  nu se implică în educația medicală continuă a asistenților medicali. ,,Nici Ministerul Sănătății nu dezvoltă programe de pregătire profesională finanțate integral de stat, nici angajatorii nu se preocupă să investească în programe de educație medicală continuă și de pregătire a asistenților medicali pentru a face față noilor cerințe ale pacienților”, susține as. medical licențiat Puiu Sîrbu, care va aborda acest subiect în cadrul evenimentului ,,Multiple Sclerosis360” ce are loc mâine, joi 26 mai 2022, între orele 18-20 și va fi transmis live pe siteul 360medical.ro, pe facebook și youtube.

Jurnalul Asistenților Medicali (JAM) a oferit cititorilor săi, asistenți medicali din România o serie de articole științifice pe tema sclerozei multiple, în cadrul unui parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România), care la final au avut și chestionare cu întrebări, astfel încât profesioniștii din domeniul medical s-au putut pune la punct cu informații de specialitate și au avut posibilitatea să obțină credite EMC.

În România s-a desfășurat programul MS Nurse Professional, un program european, organizat sub forma unui curs online, pentru asistentele medicale care doresc să se specializeze în scleroza multiplă, iar revista JAM a facilitat accesul la informație asistenților medicali care nu au reușit să urmeze acel curs.

Nevoia de pregătire continuă a asistenților medicali din România rămâne, inclusiv în neurologie și în scleroză multiplă, având în vedere numărul din ce în ce mai mare al persoanelor nou depistate cu această afecțiune autoimună.  La fiecare 5 minute o persoană de pe Planetă este diagnosticată cu SM. Peste 30.000 de oameni care trăiesc cu această afecțiune au sub 18 ani. În prezent în țara noastră nu se știe cu exactitate numărul bolnavilor de scleroză multiplă( SM), se estimează de către asociațiile de pacienți între 9.000 și 12.000 de români cu SM. În cadrul  Programului de boli neurologice, respective subprogramul de SM sunt tratați peste  4.000 de pacienți, din care peste 40 sunt copii.