Asistenții medicali spitalizați cu COVID-19 nu au o evoluție mai gravă a bolii

Statutul de asistent medical nu este asociat cu rezultate mai slabe în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19, este concluzia unui nou studiu.

Asistenții medicali spitalizați cu COVID-19 nu au o evoluție mai gravă a bolii

Medicul Jeong Yun Yang de la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai din New York, împreună cu colegii săi din grupul de studiu DMC-19 și Alianța nord-americană pentru Studiul manifestărilor digestive ale COVID-19, au evaluat asocierea dintre statutul de asistent medical și starea acestor pacienți infectați cu noul coronavirus la 1.790 de persoane spitalizate cu COVID-19 în 36 de centre de sănătate din America de Nord (15 aprilie - 5 iunie 2020). Analiza a inclus 122 de asistenți medicali și 366 de pacienți care nu erau de profesie cadre medicale.

Cercetătorii au descoperit că șansele de ventilație mecanică sau de deces nu au fost semnificativ diferite în cazul asistenților medicali comparativ cu ceilalți.

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a elucida proporția infecțiilor cu SARS-COV-2  la asistenții medicali dobândite la locul de muncă”, sunt de părere autorii studiului, potrivit Medicalxpress.com.

În ceea ce privește accesul asistenților medicali englezi la vaccinarea împotriva COVID-19, Nursing Times atrage atenția că cei care lucrează în afara sistemului public de sănătate britanic (NHS) se confruntă cu un acces mai lent la vaccinul Covid-19.

,,Asistentele care lucrează în afara NHS sunt lăsate în urmă în programul de vaccinare din Marea Britanie”, a avertizat un nou sondaj al Colegiului Asistenților Medicali (Royal College of Nursing). Organismul profesional al asistenților medicali solicită guvernului britanic să își dubleze eforturile pentru a se asigura că vaccinurile sunt oferite tuturor cadrelor medicale, indiferent unde lucrează.

Sondajul efectuat pe mai mult de 24.000 de angajați din asistență medicală a reliefat că 85% din personalul care a răspuns la chestionar a declarat că a primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19, 7% primind ambele.

Un cadru medical din șapte cadre (15%) nu fusese vaccinat, iar în rândul asistenților medical nevaccinați 55% nu li se oferise un vaccin împotriva COVID-19. Dintre cei cărora nu li s-a oferit încă vaccinul, 70% lucrează în afara NHS.