Vaccinul Moderna împotriva COVID-19 în România

Prima tranșă constând în 14.000 doze de vaccin Moderna împotriva COVID-19 ajunge mâine la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, care susține că transportul vaccinurilor este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Vaccinul Moderna împotriva COVID-19 în România

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino”, centru complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman), urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a primit autorizația din partea ANMDMR deci poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

 În ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul Moderna acesta se administrează în două doze, la interval de 28 de zile, fiind indicat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași, susțin oficialii din Sănătate din România. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

Referitor la condițiile de stocare pe termen lung, în timp ce Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie ținut  la -20 grade C, Moderna la 2-8 grade C.