Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului: Medicii pledează pentru nașteri în siguranță și cu respect și pentru raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale

Aproximativ 810 femei din lumea întreagă mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină și naștere. În plus, aproximativ 6.700 de nou-născuți își pierd viața în fiecare an, adică 47% din toate decesele înregistrate la copii sub 5 ani. Circa 2 milioane de copii se nasc morți an de an, iar în 40% dintre cazuri decesul intervine în timpul travaliului. În acest context, tema din acest an a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, marcată astăzi, 17 septembrie este: ,,Acționați acum pentru o naștere în siguranță și cu respect”.

Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului: Medicii pledează pentru nașteri în siguranță și cu respect și pentru raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale

Colegiul Medicilor din România își alătură vocea campaniei globale lansate de Organizația Mondială a Sănătății, în contextul în care potrivit celor mai recente date oficiale europene în 2019 țara noastră avea a doua cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană – 5,8 decese la 1.000 de nașteri, față de 3,4 decese la 1.000 de nașteri, media europeană.

 În România, anul trecut au decedat 1.099 de copii cu vârsta sub 1 an1 . Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, echipamentele medicale insuficiente, dar și un număr insuficient de medici ar putea fi factori pentru această situație.

În total, în țara noastră erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, și 814 medici neonatologi, informează Colegiul Medicilor din România. În ceea ce privește specialitatea obstetrică-ginecologie, în România erau anul trecut 20 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, și 2.795 de medici.

,,Este nevoie de  investiții susținute, inclusiv în resursă umană, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure și de calitate, pe tot teritoriul țării, pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuți. Cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, însă nu suficient de rapidă. Mai mult, vedem și în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural și cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferențe să se reducă pe cât posibil”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

 Colegiul Medicilor din România cere eforturi din partea tuturor factorilor implicați și politici ample și coerente la nivelul sistemului de sănătate pentru a asigura nașteri în siguranță și își ia angajamentul să depună toate eforturile, în limita competențelor sale, în acest sens.

 ,,Sarcina și nașterea reprezintă poate cele mai importante momente în viață, iar medicii și întreg personalul medical trebuie să se asigure că pacienții – mame și nou-născuți- primesc cele mai bune îngrijiri și să sprijine, acolo unde este posibil, nașterea naturală. Pentru aceasta este nevoie de o resursă umană calificată, care să își desfășoare activitatea în condiții adecvate”, a precizat dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România.

 Tot în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) încurajează raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale și cere măsuri clare în acest sens.

 Se știe că în România cultura raportării acestor evenimente adverse este încă la început. Cele mai recente date publice arată că în intervalul martie-septembrie 2020 au fost raportate de către unitățile medicale un număr de 2.620 astfel de incidente, dintre care 1.356 (51,76%) au avut ca și consecință asupra pacientului o infecție. Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) încurajează unitățile și cadrele medicale să raporteze, iar autoritățile să implementeze condiții clare în acest sens, pentru că numai astfel pot fi înțelese problemele reale care stau la bază și căutate soluții eficiente pentru ele.

 ,,La fel ca în toate domeniile, comunicarea, transparența și dialogul, dar și reglementările adecvate sunt instrumente de bază pentru a crea și implementa condițiile necesare pentru un act medical în siguranță. Am ales profesia de medici pentru că punem pacientul mai presus de orice, astfel că niciun efort nu este și nu trebuie să fie prea mare pentru siguranța sa. Este nevoie de o abordare strategică și coordonată, de o cultură pentru siguranța pacienților, de identificarea celor mai dese cauze ale unor astfel de incidente și găsirea și implementarea unor soluții eficiente pentru a le evita, la toate nivelurile, de la cel al  pacientului și aparținătorului, la cel al cadrului medical și până la un cel național. Și mai adaug ceva: siguranța pacientului nu trebuie să ne preocupe doar astăzi, doar săptămâna aceasta sau doar luna aceasta. Este și trebuie să fie preocuparea noastră, a cadrelor medicale, a managementului și a tuturor factorilor de resort clipă de clipă, pentru că este însuși centrul actului medical”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

 Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că un număr mare de pacienți au de suferit sau chiar decedează anual din cauza evenimentelor adverse asociate asistenței medicale. În medie, potrivit estimărilor, costurile sociale provocate de astfel de evenimente se ridică la până la 2.000 de miliarde de dolari pe an.