Centru modular de pediatrie pentru spitalizare de zi la Institutul Clinic Fundeni

Primul centru de pediatrie modular pentru spitalizarea de zi a copiilor și tinerilor bolnavi de cancer și alte boli grave a fost finalizat la Institutul Clinic Fundeni, ajutând astfel la reducerea riscului de infecție SARS-CoV-2, în această perioadă a pandemiei de COVID-19.

 Centru modular de pediatrie pentru spitalizare de zi la Institutul Clinic Fundeni

Investiția pentru construcția Centrului de spitalizare de zi pediatrie a fost de aproximativ 737.080 lei, implicarea fiind din partea Asociației Aripi spre Viață, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care a contribuit cu suma de 700.000 lei pentru realizarea centrului modular și Institutul Clinic Fundeni.

Construcția modulară forrmată din 18 containere prevede recepție, sală de așteptare, cabinet de testare, cabinet  de recoltare, cabinete pentru medici și asistente, cabinet pentru explorări funcționale, grupuri sanitare și 10 rezerve în care vor fi internați copiii care au nevoie de spitalizare de zi pentru administrarea de transfuzii de sânge, dozarea de citostatice, tratamentul cu citostatice de întreținere, analize de sânge și alte investigații ce nu necesită internare de lungă durată.

 ,,Asociația noastră a demarat proiectul de construire a primului centru de spitalizare de zi, în curtea Institutului Clinic Fundeni, pentru copiii și tinerii bolnavi de leucemie, talasemie, cancere și alte boli grave, copii care aparțin unei grupe de risc crescut în această perioadă, fiind imunodeprimați atât de boală cât și de tratamentul cu citostatice. Prin realizarea centrului în această perioadă se creează un plus de siguranță. Actul medical se desfășoară cu personal medical implicat direct în activitatea centrului, venind astfel în întâmpinarea unor nevoi reale și urgente ale copiilor afectați de cancer”, a precizat Nicoleta Stoenescu, președintele Asociației Aripi spre Viață.

,,Încă de la debutul pandemiei de COVID -19, Institutul Clinic Fundeni și-a reconfigurat activitatea, punând un accent deosebit pe protejarea pacienților din perspectiva prevenirii transmiterii bolilor infecțioase. În tot acest context pandemic, a fost prioritizată și activitatea de furnizare a serviciilor medicale pentru copiii incluși în programul național de oncologie, de hemofilie și talasemie, precum și a altor pacienți pediatrici cu multiple afecțiuni, realizând, într-un parteneriat consolidat cu Asociația ARIPI SPRE VIAȚĂ și ARPIM, un sistem modular sanitar dotat la standarde competitive și de siguranță. Funcționarea în parametri optimi a acestui centru este un real suport pentru tot ce înseamnă spitalizare de zi pentru acești pacienți vulnerabili”, a declarat Prof. Dr. Anca Coliță, Manager Institutul Clinic Fundeni.

 ,,Am înțeles cât de important este în această perioadă să contribuim la astfel de proiecte pentru a separa fluxurile, a reduce aglomerația, expunerea și, astfel, să putem evita transmiterea virusului în Institutul Clinic Fundeni.  Proiectul Asociației Aripi spre Viață este unul de foarte mare folos pentru copiii cu boli grave, unul dintre proiectele de impact susținute în această perioadă de ARPIM. Dacă ne referim la sprijinul acordat sistemelor de sănătate, numai în România ARPIM și companiile sale membre au donat peste 33 de milioane de lei în bani, echipamente de protecție sau în medicamente - donații către stat, asociații și fundații, societăți medicale sau alte organizații implicate activ în lupta COVID-19”, a afirmat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.