Igiena în școli: Tot mai mulți copii își câștigă „Dreptul la toalete”

Mii de școli din România au toalete deteriorate sau neigienizate, pe care copiii nu le pot folosi în condiții sigure. Dintre ele, peste o mie au toalete în curte. Există însă un program inițiat de Domestos, în parteneriat cu Crucea Roșie Română care susține igiena în școli și dreptul la toalete al copiilor. Grație acestei campanii zeci de mii de elevi din România au beneficiat în ultimii ani de condiții de igienă mai bune în unitățile în care învață.

Igiena în școli: Tot mai mulți copii își câștigă „Dreptul la toalete”

Programul „Domestos susține igiena în școli” a ajuns la cea de-a șasea etapă, în cadrul căreia a fost selectată o nouă unitate școlară pentru a i se construi un grup sanitar, astfel încât copiii să aibă acces la condiții igienice demne de secolul în care trăim, în toalete dotate corespunzător normelor sanitare. În același timp, alte 25 de unități de învățământ vor primi produse de igienă indispensabile.

Grădinița cu program normal Nr. 1, din sat Slobozia Blăneasa, Comuna Negrilești, județul Galați, a fost selectată de Crucea Roșie Română pentru a beneficia de reconstrucția totală a toaletei, aflată în prezent în curte, într-o stare avansată de degradare. Colectivul actual numără 20 de preșcolari, însă dezvoltarea localității face ca acesta să fie în continuă creștere. Celelalte 25 de unități de învățământ selectate în această etapă, care vor primi produse de igienă pentru menținerea curățeniei și igienizării toaletelor, sunt din județele Alba, Arad, Brașov, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui.

„Susținem în continuare cu ardoare igiena în școli, pe care o considerăm esențială în orice situație și absolut vitală  în contextul pandemiei pe care o trăim. Orice copil merită să aibă acces la toalete decente la școală sau grădiniță,  pe care să le folosească fără teamă și fără riscul de a se îmbolnăvi. Faptul că România este deficitară la capitolul igienă și departe de normalitatea la care tânjim, ne motivează să fim perseverenți și să luptăm alături de partenerii noștri pentru siguranța celor mici. Fiecare toaletă modernă și curată este o realizare de care ne bucurăm și un pas către un viitor sigur pentru elevii din țara noastră”, a declarat Camelia Pop, Brand Manager Domestos & Savo Unilever South Central Europe.

Igiena nu este un lux, ci un drept elementar

În România mii de copii sunt nevoiți să facă față zi de zi condițiilor precare de igienă pe care le oferă grupurile sanitare din unitățile lor de învățământ, care uneori nu au nici măcar autorizație sanitară sau surse de apă adecvate, lucru mai mult decât îngrijorător, mi ales în contextul actual al pandemiei de COVID-19. Toaletele sunt deteriorate, neigienizate, iar în unele situații nici măcar nu se află în interiorul unității școlare, ci în curte, unde accesul celor mici este dificil și nesigur, ba chiar periculos, în caz de condiții meteo nefavorabile.

„Nicio unitate de învățământ nu ar trebui să se afle în imposibilitatea de a asigura copiilor condițiile minime necesare unei dezvoltări sănătoase, iar lipsa toaletelor igienice în școli și grădinițe este un semnal de alarmă care ar trebui să ne unească pe toți într-un demers comun, pentru ca lucrurile să intre pe făgașul normalității”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roșii Române, partener principal în campanie.

 

Din 2015 de când a demarat campania, peste 70.000 de elevi au beneficiat deja de condiții mai bune de igienă în școli, Domestos donând peste 180.000 de euro pentru construirea de grupuri sanitare, acolo unde erau improvizate în curte, pentru renovarea lor, dacă erau degradate, uzate și nemodernizate, dar și pentru produse de igienizare, curățenie și dezinfectare.

 Cei care cunosc o școală care are nevoie de construirea unei toalete, de renovarea ei sau de produse de curățenie și igienizare, o pot înscrie pe site-ul https://www.domestos.com/ro/dreptul-la-toalete.html, pentru ca cei mici să nu fie nevoiți să suporte frigul, mizeria sau teama atunci când au nevoie să folosească toaleta școlii sau grădiniței lor. Iar cei care doresc să contribuie la această cauză o pot face printr-o donație pe www.crucearosie.ro. Persoanele fizice și juridice dispuse să se implice în campanie, astfel încât să nu mai existe nicio unitate de învățământ cu toalete în curte și condiții precare de igienă, pot face donații direct pe www.crucearosie.ro sau în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenția Piața Romană. Toate fondurile sunt gestionate de către Crucea Roșie Română, la fel ca și coordonarea procesului de selecție a școlilor și de implementare a lucrărilor. Trimestrial, se stabilește o nouă instituție de învățământ beneficiară a proiectului dintre cele care s-au înscris pe site și respectă condițiile de eligibilitate.