Românii din diaspora apelează la serviciile medicale din România, inclusiv la vaccinarea împotriva COVID-19

Aproximativ 5 milioane de români lucrează în străinătate. Mulți și-au lăsat familiile acasă și vin în vacanțe, ocazie bună să-și facă și investigațiile medicale și tratamentele în România de care au nevoie, știut fiind că sunt mult mai ieftine decât în Occident. Vaccinarea împotriva COVID-19 în România în ultimele zile la liber, fără programare, i-a determinat pe mulți compatrioți să revină în țară pentru vaccin. În plus o rețea de sănătate privată a lansat primul abonament medical dedicat comunității de români din afara țării, astfel că aceștia au acces la servicii medicale de calitate, la medicii ,,de acasă”.

Românii din diaspora apelează la serviciile medicale din România, inclusiv la vaccinarea împotriva COVID-19

Peste 2000 de pacienți din diaspora au vizitat în primele luni de la lansare Clinica Virtuală, o platformă de consultații online a Rețelei Regina Maria, care le permite pacienților accesul la aproape 500 de medici și 40 de specialități, din confortul casei lor. Clinica Virtuală a fost de mare ajutor în timpul pandemiei atât pentru pacienții din România, dar și pentru românii plecați în afară. Într-un an de la lansare, în Clinica Virtuală s-au înregistrat 300.000 de programări. Motivația de-a lansa acum un abonament medical dedicat comunității de români din afara țării a fost acela că românii plecați își doresc să vorbească cu un medic în limba română – le este mai ușor să își descrie simptomele și se simt mai confortabil.

Primul abonament de acest tip a fost lansat ieri de Ziua Dorului, în contextul în care peste 10 milioane de români suferă de singura ,,afecțiune” transmisă la distanță: dorul de cei dragi. Abonamentele DOR, după cum le-a denumuit Rețeaua privată, oferă servicii de prevenție prin consultații și controale online, în Clinica Virtuală, dar pot fi utilizate și cu ocazia revenirii românilor în țară, pentru o serie de analize de laborator sau imagistică, precum și pentru consultații offline.

Potrivit datelor interne ale Rețelei Regina Maria încă de dinainte de pandemie erau creșteri de 20% ale vizitelor în policlinici în lunile de vară, în special în luna august – perioadă în care foarte mulți români stabiliți în afară se întorc acasă și vin la medic pentru analize și consultații de rutină.

,,Ideea acestor pachete a apărut în urmă cu câțiva ani, pe măsură ce primeam tot mai multe feedback-uri de la românii stabiliți în afară. Iar pandemia ne-a arătat în mod clar cât de mult au fost așteptate. Numărul mare de programări în Clinica Virtuală din afară nu a făcut decât să valideze eforturile noastre și să ne motiveze să le dăm o formă concretă. Abonamentul DOR contribuie la siguranța că pacienții români de pretutindeni pot beneficia de servicii medicale de cea mai înaltă calitate și de medici bine pregătiți, oriunde s-ar afla. Își pot alege singuri medicul la care doresc să fie consultați, se pot programa și de pe mobil și chiar pot vedea notele medicilor, bazate pe evaluările primite de la alți pacienți“, a declarat Andreea Minuță, Director Divizia Abonamente Regina Maria. Potrivit acesteia, cele mai accesate specialități din Clinica Virtuală au fost medicina generală și internă, endocrinologie, dermatologie, obstetrică-ginecologie, pediatrie și psihologie.

,,Este interesant că zona de consiliere psihologică și psihoterapie a crescut foarte mult anul trecut, cu 40% în total, online plus offline, în contextul pandemiei. Anxietatea dezvoltată de izolare a condus la depresie, la insomnii, stări de panică sau de irascibilitate”, a completat Andreea Minuță.

 În contextul în care în România, la nivelul anului 2018, cheltuielile cu prevenția au fost doar la jumătate din media europeană și doar 37% dintre români merg la medic pentru controale regulate, abonamentul medical rămâne cea mai importantă și accesibilă metodă de a încuraja mersul la medic. Referitor la vaccinarea împotriva COVID-19 în România, sute de compatrioți plecați în Europa la muncă s-au întors în ultimele săptămâni pentru a se vaccina.

Maratoanele organizate, punctele temporare de imunizare împotriva COVID-19 la frontieră, precum și centrele Drive-Thru din România sunt locuri în care românii care lucrează în străinătate se pot vaccina. Și pentru mulți dintre ei este mai ușor să facă un drum până acasă. De altfel, președintele României Klaus Iohannis la primul drive-thru deschis în Capitală a declarat ,,Este foarte important de ştiut că la aceste centre se poate prezenta oricine doreşte, care este rezident la noi, deci, evident, românii, dar şi cei care au reşedinţa în România, inclusiv românii din diaspora care vor să se vaccineze în timpul şederii în România, pot pur şi simplu să vină să se vaccineze”.

Beatrice Ihnatiuc a scris pe pagina de facebook RoVaccinare ,,am venit din Bruxelles la Suceava special și doar pentru a mă vaccina”. Bianca Popescu, o altă româncă la Berlin, explică de ce preferă cei din diasporă să vină acasă pentru vaccinare: ,,ți se oferă șansă și în alte țări, dar ai mai mult de așteptat deoarece sunt mai mulți oameni din primele grupuri de prioritate care doresc să se vaccineze. De asemenea în anumite țări nu poți alege vaccinul. Spre exemplu în Germania abia după mijlocul lui aprilie s-a deschis vaccinarea pentru populația generală cu Astra Zeneca. Daca vrei alt vaccin mai trebuie să aștepți. Venind în România eu am făcut deja rapelul cu Pfizer pe 19 aprilie”, a scris pe RoVaccinare.

 

Sursa foto: facebook RoVaccinare