Statistică îngrijorătoare: Colesterolul rău face ravagii în populația de la țară

Românii care locuiesc la țară au valori crescute ale LDL colesterol sau după cum e cunoscut în popor colesterolul rău. Potrivit unei statistici întocmite în urma unei campanii demarate de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), 77% dintre românii din rural testați aveau valori crescute ale LDL colesterol, acesta fiind principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare.

Statistică îngrijorătoare: Colesterolul rău face ravagii în populația de la țară

Viitorii bolnavi de inimă ar putea fi acești oameni dacă nu-și schimbă stilul de viață. La calculul riscului de boli cardiovasculare (Heart Score, un indicator folosit de societățile profesionale internaționale de cardiologie), a reieșit că 45% dintre pacienți au risc crescut (25%) și foarte crescut (20%) de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani.

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare și diabet, a testat în perioada mai-iulie a acestui an 1229 de persoane din mediul rural.

113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecțiuni ischemice și 9 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților cardiace.

În prezent, peste 50% din populația testată suferă de dislipidemie (valori crescute ale grăsimilor în sânge, mai precis colesterolul și trigliceridele). În această campanie, s-a observat că aproape jumătate dintre pacienți (49,31%) aveau colesterolul total de peste 200. Dintre aceștia, doar 28% fuseseră diagnosticați cu hipercolesterolemie.

77% dintre pacienți aveau valori crescute ale LDL colesterolului, care este principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare.

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prezent la masa rotundă „Bolile Cardiovasculare şi Diabetul Tip2” de la Parlament,a atras atenția că ,,România înregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european”.

Caravana a ajuns în șapte județe: Caraș Severin: Pojejena, Mureș: Beica de Jos, Iași: Cotnari, Dolj: Cîrna și Cetate, Ialomița: Gârbovi, Călărași: Nicolae Bălcescu, Dâmbovița: Morteni.

Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la fața locului, cât și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicațiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

Asistenți medicali și elevi ai școlilor postliceale sanitare implicați în caravană

 În caravana „Sănătatea vine la tine” au fost implicați medici, asistente medicale, studenți la Medicină, elevi ai școlilor postliceale sanitare care au efectuat nu doar investigații, ci și educație medicală despre bolile cardiovasculare și despre controlul diabetului, au distribuit broșuri educative, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

„Pacienții cu probleme cardiace nu sunt reprezentați de ani de zile de nicio asociație, nu le apără nimeni drepturile. Așa că am decis ca noi, Alianța Pacienților Cronici din România, să sprijinim înființarea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare Pro Cardio, ca și acești pacienți să fie reprezentați la nivel național, precum toate celelalte patologii reprezentative. Președinta acestei nou înființate asociații este Adina Rusu, pacientă cu probleme cardiace și cancer. Am toată încrederea că experiența ei în navigarea de pacienți va fi de mare folos viitorilor membri ai asociației”, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR.

 Obezitatea și diabetul, frecvente în rural

În primele şase luni ale anului 2022 au fost raprtați la CNAS 1.100.000 de pacienţi cu diabet zaharat, a spus , conf.univ. dr. Adela Cojan, președintele CNAS.

55 persoane au aflat în această caravană că sunt bolnave de diabet. Mai mult de două persoane din trei (69%) aveau glicemii de prediabet și diabet (valori peste normalul de 100). Glicemia cea mai mare a fost de 369. Dintre persoanele cu diabet (diagnosticate anterior sau în timpul caravanei), 44% au risc mediu și mare de neropatie diabetică, după cum a rezultat în urma efectuării testului Michigan.

Hemoglobina glicozilată, una dintre analizele esențiale în diabet, este introdusî în pachetele de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual,  în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize.

,,Deja observăm din statisticile CNAS că începe să crească interesul pentru efectuarea acestor investigaţii. A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract”, a declarat Adela Cojan, prezentă la eveniment.

S-a mai constatat în campanie că aproape jumătate dintre persoanele prezente sunt obeze (45,4% mai precis. 26,3% au obezitate de gradul I, 12% obezitate de gradul II și 7,1 % obezitate de gradul III) și încă o treime sunt supraponderale (31,5%).

Doar 12.6% dintre cei cu un indice de masă corporală mai mare de 30, au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.