Opt din 10 consumatori de suplimente alimentare citesc etichetele produselor

Suplimentele alimentare comercializate în România se supun standardelor și legislației impuse de Comisia Europeană pe baza recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA - acronim de la European Food Safety Authority). 72% din participanții la studiul derulat de IPSOS pentru asociația europeană Food Supplements Europe (FSE) s-au arătat încrezători în siguranța și calitatea suplimentelor alimentare. ,,Construcția unui supliment alimentar pornește de la studii. Orice companie serioasă de suplimente alimentare va face un supliment alimentar pornind de la de la efectele pe care le are acel supliment alimentar asupra sănătății omului respectiv”, a precizat dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) și membru în consiliul director al Food Supplements Europe.

Opt din 10 consumatori de suplimente alimentare citesc etichetele produselor

 Studiul derulat de IPSOS în perioada 17 martie-1 aprilie 2022, în 14 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, la care au răspuns peste 13000 de oameni, a arătat că 69% respondenți au încredere că brandurile de suplimente alimentare oferă informații corecte, pe care se pot baza. Țările care au manifestat cel mai ridicat nivel de încredere sunt Italia (85%), Olanda (76%) și Germania (73%).

,,În ceea ce privește studiul Ipsos, ne-a demonstrat foarte clar că și în România consumatorul citește, este interesat de informațiile pe care le oferă companiile, pe care le oferă etichetele produselor, informații care trec și prin ochiul vigilent al autorității în momentul notificării produsului”, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA).

Datele din studiu au relevat că peste 9 din 10 europeni au folosit suplimente alimentare în ultimul an, iar dintre aceștia 69% au încredere în industria de profil.

„Suntem încântați să constatăm gradul ridicat de încredere pe care îl au consumatorii europeni în suplimentele alimentare și în rolul important pe care îl au acestea în menținerea stării de sănătate, fapt confirmat de includerea lor și în recomandările autorităților din țări europene, ca Elveția, Irlanda sau Marea Britanie”, a spus Martina Simova, Președinte al Food Supplements Europe.

88% dintre europeni declară că au folosit la un moment dat în viață suplimente alimentare, iar 93% dintre aceștia au administrat această categorie de produse în ultimele 12 luni. În cazul țărilor est europene procentul a fost de 98% dintre polonezi, 97% dintre români și dintre cehi, 96% dintre sloveni.

52% dintre utilizatorii de suplimente din ultimul an au declarat că le-au utilizat pentru a-și menține sănătatea și 45% pentru a-și susține sistemul imunitar, în timp ce 29% le-au administrat pentru a avea mai multă energie, iar 17% pentru sănătatea sistemului digestiv, alți 17% pentru îngrijirea pielii, părului sau unghiilor și 14% pentru sănătatea inimii sau pentru tensiune arterială.

Românii citesc etichetele suplimentelor alimentare

Din acest studiu au reieșit cel puțin două concluzii pozitive în ceea ce-i privește pe români și anume că iau aceste suplimente de cele mai multe ori la recomandarea specialiștilor: medici, respectiv farmaciști, dar și că citesc cu atenție informațiile de pe etichetele produselor.

Opt din 10 consumatori de suplimente alimentare citesc etichetele produselor. 85% dintre respondenți, la nivelul întregului eșantion de țări participante, urmează instrucțiunile de utilizare menționate pe eticheta suplimentului. Aproape 7 din 10 (69%) au spus că informația despre ingrediente este ușor de înțeles și că eticheta oferă suficiente informații despre beneficiile produselor (65%).

Când citesc eticheta, respondenții sunt interesați de mai multe aspecte: 85% verifică întotdeauna sau de obicei doza recomandată și frecvența utilizării, 72% se uită la beneficiile pentru sănătate ale produsului, 67% sunt atenți la ingredientele acestuia și tot atâția se uită la efecte secundare și/sau interacțiuni ale suplimentului cu alte medicamente.

,,Orice mesaj este trimis către consumatorul final, este avizat de către Comisia Europeană prin Regulament, pe baza opiniei Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care este un organism creat de către Comisia Europeană tocmai pentru a analiza atât partea de efecte ale ingredientelor, cât și partea de siguranță, atât pentru ingrediente, cât și pentru alți excipienți”, a atras atenția dr. Gerald Flintoacă-Filip, membru în consiliul director al Food Supplements Europe.

În România, suplimentele alimentare care conțin numai vitamine și minerale, în formele prevăzute de legislație, se notifică momentan la Ministerul Sănătății, cele care conțin vitamine și/ sau minerale în amestec cu alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, se notifică la Centrele Regionale de Sănătate Publică Cluj/Iași/Timișoara, iar cele care conțin exclusiv plante sau produse ale stupului la Serviciul Național de Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale.

Cele mai folosite suplimente alimentare din ultimul an au fost vitamina D (46%), vitamina C (36%), magneziu (33%), multivitamine sau minerale (29%), respectiv omega 3 și uleiuri de pește (19%), vitamina B sau complex de B -uri (17%), fier (14%) și calciu (14%), dintre care suplimentele cu multivitamine, vitamina D, produsele cu omega 3 și uleiurile de pește au fost administrate zilnic. Alte suplimente precum probiotice, prebiotice, enzime au fost utilizate de aproximativ 50% dintre respondenți o dată pe săptămână sau mai rar, doar la nevoie sau când și-au amintit.