Burse de merit pentru studenții la Medicină și Farmacie voluntari în pandemie

Peste 1500 de studenți la Medicină și Farmacie din România au mers în prima linie și au ajutat medicii și pacienții, au făcut voluntariat în spital, la DSP, unde a fost nevoie în perioada cea mai critică a pandemiei de COVID-19. MedLife i-a prezentat pe cinci dintre ei în cadrul dezbaterii “Susținem eroii din spatele eroilor”, de la Festivalul de Film și Istorii (FFIR), oferindu-le burse de merit pentru toată activitatea depusă.

Burse de merit pentru studenții la Medicină și Farmacie voluntari în pandemie

Cei cinci studenți bursieri sunt: Andreea Cosor, Lavinia Prodan, Cosmina Stoican, Teodor Marian, Adrian Neculai au povestit despre cele mai grele momente, primul contact cu spitalul și suferința oamenilor, dar și despre optimismul pe care îl au și dorința de a face bine

,,În martie 2020 eram la DSP, când nu erau cazuri, doar persoane care veneau din zone cu risc. Am văzut multă suferință și oameni care au trecut prin situații dificile. Au fost cele mai intense luni, însă aș lua-o de la capăt fix la fel, pentru că am învățat o groază de lucruri”, a mărturisit Cosmina Stoican, studentă la UMF “Carol Davila” București, voluntar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și DSP.  

Studenta s-a simțit neputincioasă de foarte multe ori, nu neapărat în legătură cu sistemul, cu organizarea, ci pentru că au fost multe lucruri pe care nu le știai. ,,În perioada cu DSP-ul, când nu exista protocol și nu se știa ce se va întâmpla dacă cineva sună la 112 și are o boală și simptom de coronavirus. Pe linie erau oameni care suferă, vulnerabili și tu nu ai ce să faci nu poți să rezolvi situația”.

Adrian Neculai, tot student la UMF “Carol Davila” București, a fost voluntar la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.  ,,Primul lucru care m-a impresionat au fost sunetele: pacienți tușind, care plângeau, nu numai de durere fizică, cât datorită impactului emoțional, toți eram speriați pentru că eram la începutul pandemiei”, a povestit acesta. Dacă abia aștepta rezidențiatul și vroia să plece din țară, în pandemie a realizat că se pot face multe lucruri și a decis să rămână.

 Lavinia Prodan, studentă la  Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, voluntar la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, a intrat în spital prima dată în decembrie. ,,Nu pot spune că nu am avut o mică teamă, pentru că era ceva destul de necunoscut, dar consider că aceasta a fost menirea mea, să îi sprijinim pe medici și pacienți, pentru ca la rândul nostru să fim ajutați când vom fi medici”, a spus aceasta.

 Andreea Cosor, studentă UMF “Carol Davila” București, voluntar la Spitalul Județean de Urgență Slobozia pe secția A.T.I. COVID-19 nu s-a temut de coronavirus. ,,Mi-a fost teamă că i-aș fi putut îmbolnăvi pe ceilalți și m-aș fi simțit foarte vinovată. A fost greu, pentru că cei mai mulți pacienți erau temători, ajungeau în zona roșie și nu știau cum vor ieși de acolo”, a afirmat ea.

 Teodor Marian, student UMF “Griogore T. Popa” Iași, voluntar la secția UPU-SMURD Sf. Spiridon Iași, își amintește de prima sa tură de 12 ore într-o duminică, pe 6 decembrie.

,,La UPU am putut ajuta medicii copleșiți de numărul mare de pacienți, pentru că veneau și cazuri cu Covid și alte patologii. În ianuarie aveam sesiune și mergeam și la examene și la spital, am fost obosit, dar știam că asta e ceea ce mi-am ales, îmi place și o să fac toată viața”, a spus acesta. În opinia studentului ieșean cea mai importantă lecție a pandemiei fost empatia pentru cei din jur, grija pentru cei aflați în suferință.

,,Erau oameni care cu câteva zile în urmă erau perfect în regulă, de aceea trebuie să ne adaptăm la imprevizibi, nu le știm pe toate, înveți din mers. Ar trebui să fim mai uniți, nu dezbinați și conduși de informații false”.

Bursierii spun că pentru valul 4 al pandemiei personalul medical este mai pregătit și ei se vor întoarce în spital, dacă va fi nevoie de ei acolo.