Medicamentele pentru hipertensiunea arterială nu cresc riscul COVID-19

Medicamentele prescrise pentru hipertensiunea arterială nu cresc riscul COVID-19, este concluzia mai multor medici cardiologi din străinătate, dar și de la noi. ,,Nu există nicio legătură nici în sensul favorizării, nici în sensul defavorizării evoluției pacienților cu virus SarsCov2 care se află sub tratament cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani”, a precizat prof. univ. dr. Doina Dimulescu, președintele Societății Române de Hipertensiune, în cadrul dezbaterii online organizată de Societatea Română de Cardiologie.

Medicamentele pentru hipertensiunea arterială nu cresc riscul COVID-19

La nivel mondial sunt aproape 1.4 miliarde de hipertensivi. Mulți dintre aceștia urmează tratamente cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), blocanții receptorilor de angiotensină (ARB) sau medicamente din clasa sartanilor. Trei mari studii au ajuns la aceeași concluzie că aceste medicamente nu par să crească riscul pacienților care le iau de a face COVID-19 sau de a avea o infecție mai severă cu noul coronavirus.

,,Medicii s-au temut că aceste medicamente ar putea face ca infecțiile cu SARS-COV2 să fie mai periculoase pentru pacienți. Pacienții scriau și ne întrebau dacă aceste medicamente le cresc riscul de COVID-19 și dacă ar trebui să oprească tratamentul”, a povestit dr. George Thomas, medic nefrolog la Clinica Cleveland din Ohio, potrivit WebMD.com.

Thomas i-a sfătuit pe pacienții săi să continue să ia medicamentele, întrucât dovezile cu privire la posibile daune proveneau din studiile făcute la animale și au fost în mare parte teoretice.

„Acum avem dovezi care să susțină asta, deci este bine”, a precizat dr. Thomas, făcând referire la noile studii, publicate în The New England Journal of Medicine.

Acestea au examinat documentele medicale ale miilor de pacienți cu COVID-19 din SUA și din întreaga lume pentru a afla mai multe despre celelalte condiții medicale și medicamentele pe care le folosesc pentru a le gestiona.

Mai multe societăți medicale au ieșit cu declarații publice în care le solicitau bolnavilor să continue tratamentele. Societatea Română de Cardiologie a făcut anumite precizări în dezbaterea  online ,,Hipertensiunea arterială, nevoi si acțiuni pentru starea de sănătate a populației”, dedicată Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale referitoare la aceste terapii.

,,O preocupare a pacienților și a medicilor pentru care am dorit să avem un semnal cu această ocazie este legată de tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani. S-a ridicat suspiciunea la un moment dat că ar putea, prin medierea către enzima de conversie a pătrunderii virusului în mediul intracelular să crească susceptibilitatea acestor pacienți la a dezvolta această boală și eventual boală severă. Nu există nicio legătură nici în sensul favorizării, nici în sensul defavorizării evoluției pacienților cu virus SarsCov2 care se află sub tratament cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani. Recomandările actuale sunt să nu se întrerupă administrarea acestor medicamente atunci când ele se află în schema de tratament a pacienților care dezvoltă Covid-19”, a afirmat prof. univ. dr. Doina Dimulescu, Președintele Societății Române de Hipertensiune.

Recent Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că nu există dovezi clinice referitoare la medicamentele care conțin inhibitori ACE sau ARB că acestea ar putea duce la agravarea Covid-19. Mai mult, forul european le recomanda pacienților și medicilor să folosească în continuare aceste medicamente indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace și bolii renale pe perioada pandemiei de coronavirus.