Problemele cronice de sănătate ale copiilor legate de poluarea aerului

Academia Americană de Pediatrie a publicat o declarație de în care vorbește despre poluarea aerului și pericolele pentru sănătate cu care se confruntă copiii din această cauză. Reputați cercetători subliniază legăturile dintre poluarea aerului înconjurător și o serie de probleme de sănătate la copii precum astm, nașteri premature, cancer pediatric, obezitate și risc de boli cardiovasculare.

Problemele cronice de sănătate ale copiilor legate de poluarea aerului

Dr. Catherine Karr, profesor la Școala de Sănătate Publică și Școala de Medicină a Universității din Washington, e de părere că ,,sunt mai vulnerabili copiii decât adulții pentru că ei primesc mai mult aer decât adulții, respectiv doze mai mari de poluare a aerului, care pot avea consecințe pe tot parcursul vieții”.

Astmul este cel mai adesea incriminat vizavi de poluarea aerului, dar în cazul copiilor mai pot apărea și infecțiile respiratorii, dezvoltarea cognitivă mai slabă, dar și riscul de autism ca urmare a expunerii la poluare atmosferică.

,,Poluarea aerului, deși este omniprezentă, are o distribuție inegală a concentrațiilor mai mari în comunitățile de culoare și în comunitățile cu sărăcie crescută”, a subliniat Karr.

Poluarea aerului poate contribui la pierderea mirosului

Un nou studiu derulat de Universitatea de Medicină Johns Hopkins arată că expunerea pe termen lung la poluarea aerului cu PM2.5 poate duce la pierderea mirosului, cunoscută sub numele de anosmie, lucru care poate avea un impact grav asupra calității vieții unei persoane, făcând extrem de dificilă gustarea alimentelor, detectarea pericolelor aeriene din mediu și îndeplinirea altor funcții dependente de simț.

Cei cu anosmie pot prezenta probleme de greutate, scăderea interacțiunii sociale, depresie și anxietate generală. Cercetătorii au descoperit că expunerea aeriană pe termen lung la PM2,5 crește riscul de a pierde mirosul de 1,6 până la 1,7 ori.

Poluarea din casă duce la alergii

Amploarea fenomenului alergic a crescut foarte mult şi în România, cei mai afectaţi fiind copiii, adolescenţii şi tinerii. ,,Pe lângă alergenii din exterior, există şi alergeni în interiorul casei, ambientul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Cei mai comuni alergeni de la interior sunt acarienii din praful de casă, care sunt frecvent implicaţi în patologia rinitei alergice, dar şi a astmului şi a conjunctivitei alergice, sporii de mucegai şi epiteliile de animale. Pentru a reduce simptomatologia alergică, trebuie să minimizăm expunerea la alergenii de interior, să asigurăm aerisirea adecvată, filtrarea aerului, aspirarea, precum şi îndepărtarea surselor de praf”, a precizat doctor Brînduşa Petruţescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

Vestea bună este că aerul din casă poate fi purificat. O echipă de cercetători din cadrul Centrului German de Cercetare pentru Alergii și Mediu, alături de prof. dr. Jeroen Buters, au realizat un studiu pentru a testa eficacitatea purificatoarelor de aer Philips în aerul din casă. Particulele HDM reprezintă principala sursă de alergeni prezenți în interiorul casei, acestea transformându-se ulterior în particule în suspensie.

Pe lângă faptul că sunt purtătoare a mai multor tipuri de alergeni, particulele în suspensie sunt cunoscute și pentru o gamă largă de efecte negative asupra sănătății, care afectează atât sistemul respirator, cât și sistemul cardiovascular.

Studiul a urmărit performanța purificatoarelor de aer în îndepărtarea alergenilor HDM (particulele fecale ale acarienilor de praf)  și a altor fracțiuni de particule în suspensie (PM) din aerul înconjurător din 22 de case din München, Germania.

Studiul indică faptul că atât alergenii acarieni, cât și particulele în suspensie, printre care particulele ultrafine, PM1, PM 2.5 și PM 10 sunt reduse în mod eficient cu ajutorul purificatoarelor de aer. Cu cât sunt mai puține substanțe nocive în aer, cu atât este mai mică cantitatea inhalată în mod direct de către cei care își petrec timpul în spațiul respectiv.

„Acesta este cel mai cuprinzător studiu care arată că purificatoarele de aer portabile pot reduce HDM aerian și alți alergeni cu diferite dimensiuni ale fracțiunii particulelor din case. Știam din testele de laborator și testele din camerele climatice că purificatoarele noastre de aer sunt foarte puternice în filtrarea poluanților din aer, dar ne-am dorit să confirmăm că alergenii și particulele pot fi îndepărtate și în condiții reale,” a afirmat prof. dr. Buters, director adjunct al Centrului German de Cercetare pentru Alergii și Mediu din München, Germania.

Efectele poluării aerului scurtează viața oamenilor din întreaga lume cu o medie de aproape trei ani. De exemplu ăn 2015, poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese premature la nivel mondial.