Cum se administrează iodura de potasiu în mod preventiv în cazul unui atac nuclear

De săptămâna viitoare, medicii de familie din România vor trebui să distribuie pastile de iodură de potasiu pacienților de pe liste, astfel încât românii să le aibă în casă și să le poată lua preventiv în caz de urgență în situație de criză determinată de un atac nuclear, ca urmare a evenimentelor derulate în Ucraina. 89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor. Primăriile, farmaciile și Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt soluțiile propuse de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Cum se administrează iodura de potasiu în mod preventiv în cazul unui atac nuclear

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a anunțat ieri într-o conferinţă de presă că începând de săptămâna viitoare se va face distribuţia pastilelor de iodură de potasiu de către medicii de familie la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani. Astăzi Ministerul Sănătății( MS) a venit cu precizări legate de administrarea acestor pastile.

 Administrarea pastilelor de iodură de potasiu trebuie făcută doar în cazul unei urgenţe și numai la anunțul autorităților, iar modul de administrare diferă în funcție de vârstă. În cazul adulți peste 40 ani nu se recomandă profilaxia cu iodură de potasiu, cu excepţia situațiilor excepționale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).

Potrivit MS modul de administrare al comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg (echivalent pentru 50 mg de iod) la nou-născuți – 1 lună* este de ¼ comprimat echivalent 12,5 mg Iod, la 1 lună – 3 ani de ½ comprimat echivalent 25 mg Iod, la 3 – 12 ani 1 comprimat echivalent 50 mg Iod. În cazul adulților și copiilor peste 12 ani se indică 2 comprimate echivalent 100 mg Iod. Femeile gravide și cele care alăptează trebuie să ia 2 comprimate echivalent 100 mg Iod.

Tratamentul se va administra optim în maxim 8 ore de la anunțul autorităților. Nu se recomandă administrarea iodurii de potasiu după mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face în doza unică.

În ceea ce privește depozitarea pastilelor, după ce românii le primesc gratuit de la medicii de familie, trebuie să le păstreze ambalate, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25°C.

,,Nu lăsaţi acest medicament la îndemâna copiilor.Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Tabletele de iodură de potasiu expirate, la fel ca restul medicamentelor ieșite din termenul de valabilitate, se predau farmaciilor pentru distrugere”, este îndemnul MS.

Ce spun medicii de familie despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie nu susține planul Ministerului Sănătății de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. ,,Considerăm că primăriile existente în fiecare localitate urbană şi rurală din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situații de Urgență deţin capacitatea logistică pentru a distribui pastilele populației eligibile într-un timp scurt, de 2-3 săptămâni, ca pregătire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacă autoritățile române consideră necesar. În aceste unități și instituții sunt angajați sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai mulți decât cei nici măcar 10.000 de medici de familie”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie într-un comunicat de presă publicat astăzi.

Într-un sondaj realizat de FNPMF în perioada 25-29 martie a.c. pe tema distribuirii iodurii de potasiu, 89% dintre medicii de familie respondenți au respins planul Ministerului Sănătății ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Pregătirea situațiilor de urgență nu intră în atribuțiile medicilor de familie ci ale ISU și autorităților publice locale, județene și naționale. Distribuirea măștilor de gaze, măștilor chirurgicale, pastilelor de iodură de potasiu nu reprezintă servicii de sănătate publică, ci acțiuni de pregătire și răspuns la situații de urgență și dezastre, susține FNPMF.

Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naţionale de Medicina Familiei a transmis ieri prin intermediul unui comunicat de presă că ,,decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică."

În opinia sa, condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație.,,Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație. Poate mai puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de km. În plus, până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră”, a subliniat dr. Dina Mergeani.

 Credit foto: https://pixabay.com/illustrations/doctor-medicine-capsule-addiction-4229348/