Asistenții medicali din prima linie încă se confruntă cu stres

Asistenții medicali care s-au aflat în prima linie a pandemiei de COVID-19 încă de la începuturile anului 2020 au experimentat cu toții stresul, potrivit unui studiu recent. Epuizarea fizică și psihică în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății atinge nivelul de criză.

Asistenții medicali din prima linie încă se confruntă cu stres

Un studiu, publicat în SAGE Open Nursing, a constatat că asistenții medicali nu aveau sprijin pentru a oferi îngrijiri medicale de înaltă calitate, pe baza pregătirii lor. Cercetătorii de la Școala de Nursing a Universității DePaul au documentat emoțiile a 100 de asistenți medicali care au îngrijit pacienții la începutul pandemiei de COVID-19 în întreaga S.U.A.

 În perioada mai-septembrie 2020, asistenților li s-a cerut să-și descrie emoțiile și toți au raportat suferință morală legată de a ști cum să trateze pacienții și să se protejeze, dar lipsă de personal, echipament sau informații necesare. Această discrepanță în resurse a dus la sentimente de frică, frustrare, neputință și vinovăție.

Studiul se adaugă la tendințele alarmante care pot contribui la o penurie de forță de muncă în viitor. Industria sănătății se confruntă cu o cerere mare de profesioniști, iar unele studii au arătat că multe asistente medicale intenționează să părăsească industria după pandemia de COVID-19. În plus, aproximativ 3.300 de asistenți medicali, medici, asistenți sociali și terapeuți fizici din SUA au murit din cauza COVID-19 între februarie 2020 și februarie 2021, potrivit cercetătorilor DePaul. Cerințele postului din timpul pandemiei au împins profesioniștii din domeniul sănătății la pragul burnoutului. Informațiile din studiu ar putea ajuta la informarea viitoarelor politici și legi pentru a sprijini asistentele medicale și a evita epuizarea și suferința acestora.

„Oamenii trebuie să asculte mai mult de asistenții medicali, iar asistenții trebuie să se simtă împuterniciți să-și împărtășească experiențele la fiecare nivel de conducere”, a declarat cercetătorul principal Shannon Simonovich, profesor asistent de nursing, potrivit siteului healthexec.com.

Studiul este considerat a fi cel mai mare de acest gen, surprinzând adevăratele sentimente ale asistenților medicali, profesioniștii din domeniul sănătății considerați eroi în pandemie. „Am surprins vocile diverselor asistente medicale care îngrijesc o populație diversă de pacienți care a fost afectată în mod disproporționat de COVID-19”, a declarat profesor asistent și coautor Kashica Webber-Ritchey.

Oamenii de știință au sugerat mai multe cercetări cu privire la poverile pe care asistentele medicale le-au purtat pe parcursul pandemiei de COVID-19. În plus, sunt necesare standarde mai clare și sigure pentru asistente, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru spitale și agențiile de asistență medicală, pentru a trage aceste instituții la răspundere.

„Intrăm în asistența medicală cu intenția de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. În cele din urmă, asistentele medicale vor să se simtă bine în ceea ce privește munca pe care o fac pentru indivizi, familii și comunități”, a spus Simonovich.

Mai multe investiții în resurse de sănătate mintală ar putea promova reziliența psihologică în rândul asistentelor medicale și ar putea reduce sentimentele de epuizare și suferință morală. „A-ți acorda timp pentru a vorbi cu asistenții medicali pentru a le înțelege nevoile și a le oferi sprijin ar ajuta la abordarea suferinței morale”, a concluzionat Webber-Ritchey.

Burnout-ul este în creștere comparativ cu anul trecut, aproape 50% dintre medicii americani fiind acum afectați. În România aproape 23% din lucrătorii din Sănătate se aflau la risc mare de burnout anul trecut, potrivit Federației „Solidaritatea Sanitară” care a lansat aplicația Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională - Burnout Assessment Tool (BATEREP).