Campanie despre hipertensiunea arterială în rândul elevilor școlilor postliceale sanitare din București

La nivel mondial sunt aproape 1.4 miliarde de hipertensivi. Peste 10 milioane de decese se înregistrează anual din cauza hipertensiunii arteriale, această afecțiune fiind principalul contributor la accidente vasculare cerebrale, la infarct miocardic acut, la boală cronică de rinichi, la insuficiență cardiacă. În România, hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare. Deși este o boală mai des întâlnită la vârstnici, hipertensiunea arterială apare din ce în ce mai des la vârste tinere, astfel că Societatea Română de Cardiologie s-a gândit să deruleze un program educațional desfășurat cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București de informare asupra hipertensiunii arteriale în rândul elevilor școlilor postliceale sanitare din București și al liceenilor.

Campanie despre hipertensiunea arterială în rândul elevilor școlilor postliceale sanitare din București

În cadrul campaniei naționale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, proiectul adresat elevilor școlilor postliceale sanitare din București și elevilor de liceu de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, care încă se deruleaă până pe 31 aprilie 2021, își propune să-i învețe pe tineri ce este hipertensiunea arterială și de ce este periculoasă, cum se măsoară corect, cum pot preveni hipertensiunea și care sunt urmările acestei boli, care sunt persoanele la risc și ce trebuie să facă. Vor afla ce pot face ei, tinerii, pentru sănătatea lor și pentru sănătatea celor din jur (familie, vecini, prieteni, bunici sau părinți, etc) dar și cum comunicăm eficient prin cuvinte și imagini.

„Aducem acum campania de informare Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! și în cadrul procesului educațional, pentru a informa tinerii cu privire la existența și complicațiile posibile ale acestei boli. Studiul Sephar III (2016) a arătat că practic la vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din 5 afectate, la vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială. Acestea sunt cifre extrem de îngrijorătoare care demonstrează de ce avem o mortalitate și o morbiditate atât de mari prin boală cardiovasculară în România“, a precizat dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiunea Arterială al Societății Române de Cardiologie.

În prezent, peste 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială. 20% dintre aceștia nu știu că au HTA și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură. Ignoranța și diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii. Mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut în România cu 71% în ultimii 15 ani. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale.

 Concurs cu premii

Participanții la proiectul Societății Română de Cardiologie au la dispoziție o bibliotecă de resurse, intâlniri online cu specialiști în comunicare și creație vizuală, pe toată durata programului. Până pe 15 aprilie elevii pot înscrie proiecte pe pagina dedicată (Formular de înscriere) de pe site-ul www.pentrucaasaspuneu.ro ).

Proiectele constau în mici acțiuni de informare a unui public țintă ales cuprinzand o descriere generală, descrierea publicului țintă, un plan de acțiuni și un material vizual tip afiș. Proiectele propuse de către elevi sunt publicate apoi pe pagina de Facebook a campaniei Societății Române de Cardiologie – Măsoară-ți tensiunea arterială iar aici pot fi votate timp de două săptămâni până la 30 aprilie.

Efortul tuturor este recunoscut prin diplome de recunoaștere din partea Societății Române de Cardiologie, iar primii 10 cu cele mai multe aprecieri din partea publicului sunt recompensați cu 10 tensiometre Omron de braț și mini-imprimante. Premiul cel mare este o cameră video GoProHero, un instrument util în derularea unor acțiuni ulterioare de informare.

„Starea de bine ar trebui să caracterizeze activitatea și atmosfera din fiecare școală, iar sănătatea este esența acestei stări! De aceea, inițiativa privind campania de informare Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! este lăudabilă, dat fiind faptul că încurajează publicul țintă să conștientizeze importanța unui stil de viață sănătos, să adopte un astfel de comportament tocmai pentru a spori calitatea vieții”, a afirmat Mihaela Ștefan, Inspector General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

Important de știut este că HTA se tratează, iar tratamentul corect al HTA și stilul de viață adecvat pot scădea cu 7% riscul de deces prin infarct și cu 10% pe cel de deces prin AVC.