Vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul profesioniștilor din Sănătate: 40% din asistenții medicali nu s-au vaccinat

Aproape 60% dintre asistenții medicali din România care lucrează în spitale sunt fie vaccinați împotriva COVID-19, fie au dezvoltat anticorpi în urma infectării cu SARS-CoV-2, potrivit datelor furnizate de Federația Sanitas, care susține că a realizat prima evaluare reală a vaccinării împotriva COVID-19, pe categorii profesionale din Sănătate.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul profesioniștilor din Sănătate: 40% din asistenții medicali nu s-au vaccinat

Datele prezentate de Federația SANITAS pe baza informațiilor colectate din spitalele publice din România, la care se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară, reliefează că 40% dintre asistenții medicali nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicații medicale la vaccinarea împotriva COVID-19. Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021.  Totuși, 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați, fie cu schemă completă, fie cu prima doză, iar 4 % dintre asistenți medicali s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni.

Peste 60% dintre angajații în spitalele publice, vaccinați

În ceea ce-i privește pe angajații în Sănătate, 60,14% sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari, procentul incluzând atât personalul medical, cât și personalul TESA și administrativ.

39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea. Pe categorii profesionale datele privind vaccinarea personalului din Sănătate stau în felul următor: medicii sunt vaccinați în proporție de peste 70%, celelalte categorii de personal medical din spitale (farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc.) sunt vaccinate în proporție de peste 50%.

Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinați; 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză); la aceștia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi. Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare.

În ceea ce privește celelalte categorii de personal medical, respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc., mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%. La aceștia se adaugă încă 5,12% care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și au un număr suficient de anticorpi care să le ofere un anumit nivel de imunizare și să le permită amânarea deciziei de vaccinare. Așadar, și numărul de vaccinați din aceste categorii profesionale specifice sistemului medical se apropie de 60% (58,93%).

O situație relativ similară se înregistrează și în rândul personalului TESA și administrativ angajat în spitale. ,,Dacă însumăm numărul celor deja vaccinați cu cel al persoanelor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cu cel al persoanelor cu contraindicații medicale la vaccin, ne apropiem semnificativ de valoarea procentuală de 60% (mai exact 59,43% din personalul TESA angajat în spitale). 40,35% dintre angajații TESA sunt nevaccinați”, susține Federația SANITAS.

O rată ceva mai mică de vaccinare se înregistrează în rândul personalului auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri etc. Numărul celor care s-au vaccinat (fie cu o doză, fie cu două doze), la care se adaugă și cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni este puțin peste jumătate (52,8%). 47% din personalul auxiliar sanitar din spitale ezită încă se se vaccineze.

 Sursa foto: Federația Sanitas