O asistentă medicală din Botoșani, victima COVID-19

Spitalul Județean Mavromati Botoșani este unitatea sanitară din România cu cele mai multe decese în rândul salariaților infectați cu noul coronavirus. Lenuța Buta este cel de-al treilea cadru medical din acest spital care a murit de COVID-19.

O asistentă medicală din Botoșani, victima COVID-19

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), un român din 7 cu SARS-COV-2 este personal medical sau de îngrijire din sistemul sanitar și/sau de asistență socială. Asistenta medicală Lenuța Buta în vârstă de 46 ani, asistentă medicală lucra în Secția de boli infecțioase a SJU Mavromati Botoșani.

,,La sfârșitul lunii aprilie, la câteva zile după ce a fost confirmată pozitiv, soțul ei, subofițer la Detașamentul de Pompieri Botoșani, a fost și el diagnosticat pozitiv. Ca și în cazul Lenuței, și starea lui s-a înrăutățit la un moment dat, ambii fiind transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” Iași, soțul aflându-se în prezent internat în acest spital. A fost  foarte bună colegă și profesionistă care a tratat și salvat sute de botoșăneni chiar de această boală Covid-19!”, scrie Federația Solidaritatea Sanitară, pe pagina de facebook.

Potrivit statisticilor Federației, o persoană din 6, infectate cu noul coronavirus, este salariat din sănătate. Rata de infectare în România a salariaților din sănătate raportat la rata de infectare medie a cetățenilor este de 12 la 1. Până acum 2.832 cazuri de COVID-19 au fost confirmate în rândul salariaților din sănătate și 17 decese.

La începutul acestei luni o altă asistentă medicală care a decedat din cauza COVID-19 avea 52 ani și fusese detașată de la Direcția de Asistență Socială Piatra Neamț la ISU și DSP Neamț.