Simptomele sclerozei multiple pe limba pacienților

Scleroza multiplă, o afecțiune cronică ce afectează peste 2,8 milioane de persoane la nivel mondial, este o boală ale cărei simptome pot fi înșelătoare. Numită și ,,boala cu o mie de fețe”, ,,boala cameleon” sau ,,boala cu fața ascunsă”, pornind de la numărul mare de simptome și semne pe care le poate prezenta un pacient diagnosticat cu această afecțiune pe parcursul vieții, scleroza multiplă se poate manifesta la început printr-unul sau mai multe simptome.

 Simptomele sclerozei multiple pe limba pacienților

În România, în prezent sunt în jur de 7.500 pacienți cu scleroză multiplă trataţi, dar numarul acestora ar putea ajunge la 14.500 – 15.000, potrivit estimărilor Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple (AISM). Această boală neurodegerativă afectează tot mai mulți oameni, în special persoane cu vârste între 20-40 ani, fiind considerată afecțiunea neurologică responsabilă de a doua cauză de dizabilitate la tineri, după traumatisme.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă să-și cunoască mai bine simptomele, dar și a românilor care au astfel de simptome însă amână prezentarea la medic, Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple a lansat o broșură educațională intitulată ,,Scleroza multiplă, Cameleonul de fiecare zi”, un proiect susținut de Jansen, Merck, Novartis, Sanofi Genzyme, Roche și Telios Care, prin care asociația prezintă simptomele de scleroză multiplă. Dr. Gabriela Mihăilescu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, doctor în medicină, șef de lucrări la UMF Carol Davila București descrie pe înțelesul pacienților simptomele acestei boli.

Cele mai întâlnite simptome sunt: tulburările de vedere ( vederea dublă, nevrita optică), tulburările de sensibilitate, deficitul motor, creșterea tonusului muscular, tulburările de echilibru și coordonare, asimetria facială, tulburările de limbaj, tulburările de vorbire, dureri violente la nivelul feței, amețeli sau vertij, fatigabilitatea ( oboseala fizică și psihică), tulburările de deglutiție și fonație, afectarea motilității limbii, miokimiile faciale, tulburările sfincteriene urinare, simptomele psihice de tip depresie, anxietate, durerile neuropate sau musculo-scheletale, intoleranța la căldură, sindromul picioarelor neliniștite sau mișcări periodice ale membrelor în somn, apneea obstructivă în somn.

Acestea pot fi prezente pe parcursul vieții la început mai rar, unice sau multiple, uni - sau bilaterale, impredictibile sau declanșate de anumite condiții cum ar fi febra, infecțiile, efortul fizic mare, căldura sau reactivarea bolii, apoi pot deveni mai frecvente și/sau mai multe, absolut impredictibile.

,,Nevrita optică poate fi o manifestare de debut a bolii în 25% din cazurile de scleroză multiplă”, a precizat în broșura ,,Scleroza Multiplă, Cameleonul de fiecare zi” dr. Gabriela Mihăilescu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, doctor în medicină, șef de lucrări la UMF Carol Davila București.

Nu este obligatoriu ca fiecare pacient să experimenteze toate simptomele descrise în literatura de specialitate.

,,În cazul fiecărui bolnav Scleroza Multiplă se poate manifesta altfel, tocmai de aceea broșura vine în sprijinul celor care vor să afle mai multe despre simptomele acestei boli putând astfel să-și facă o mică auto-evaluare și să se adreseze medicului în timp util. Dacă vor înțelege mai bine ceea ce se întâmplă cu ei, vor putea lua legătura mai ușor cu medicul”, a declarat Simona Tănase, președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple și pacientă cu SM.

Broșura ,,Scleroza multiplă, Cameleonul de fiecare zi”  Broșura va fi distribuită în cabinetele medicale din întreaga țară în varianta tipărită. Varianta electronică a broșurii poate fi descărcată de pe site-ul asociației.