73% dintre părinții români, conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer

România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin, la nivelul Uniunii Europene. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. Practic 1:9 cazuri noi și 1:7,5 decese de cancer de col uterin inregistrate in UE27 provin din România. În perioada 25-31 mai este Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, un bun prilej de- conștientiza părinții cu privire la vaccinarea anti-HPV, care poate preveni anumite tipuri de cancer.

 73% dintre părinții români, conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer

În fiecare an, aproape 3400 de femei din România primesc diagnosticul de  cancer de col uterin și 1805 femei își pierd viața din cauza acestei maladii.  Conform datelor GLOBOCAN, cancerul de col uterin este  al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră. Estimările arată că anual se pierd peste 21.000 de ani potențiali de  viață prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin, survenite la persoanele de sex feminin în vârstă de 15-64 ani.

 Mai mult de un sfert dintre părinții europeni nu au cunoștințe despre HPV. Potrivit unei cercetări, realizată de Ipsos la solicitarea MSD, lansată cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului, un părinte din cinci din Europa care au auzit de HPV nu știu că HPV poate provoca și anumite tipuri de cancer.

Studiul realizat de compania Ipsos, în perioada martie - aprilie 2022, în 8 state europene, inclusiv România, relevă că 73% dintre părinții români sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer. Datele studiului arată o îmbunătățire a nivelului de înțelegere și conștientizare în rândul părinților din mai multe state europene, cu privire la Virusul Papilloma Uman (HPV). Cercetarea, efectuată pe un eșantion format din peste 7000 de părinți, a vizat măsurarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor cu privire la vaccinarea anti-HPV și alte vaccinări pediatrice de rutină, în contextul post-pandemic.

77% dintre părinții din România au auzit de HPV, 91% dintre părinții români sunt încrezători că își pot proteja copiii împotriva HPV. Aceste date reflectă un nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la HPV al părinților români, comparativ cu media înregistrată în rândul statelor participante la studiu: 73% dintre părinții din mai multe state europene au auzit de HPV și doar 58% din totalul respondenților au cunoștințe legate de prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare.

 

În ceea ce privește cunoștințele părinților români referitoare la relația de cauzalitate dintre infecția cu HPV și apariția anumitor tipuri de cancer, 4 din 5 părinți români afirmă că le este cunoscută această informație (83%). Mai mult, 75% dintre părinții români declară că sunt conștienți că infecția cu HPV poate fi cauza apariției mai multor forme de cancer, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

 

În România, 3 din 4 părinți sunt conștienți că vaccinarea anti-HPV poate preveni anumite tipuri de cancer. 93% dintre părinții români sunt total sau parțial de acord cu afirmația că prevenția este cea mai eficientă formă de a-și proteja copiii împotriva infecției cu  HPV; 23% dintre părinții din România care au fost cuprinși în studiu au declarat că și-au vaccinat deja copiii împotriva infecției cu HPV, iar 32% că urmează să o facă. 84% consideră că infecția cu HPV poate fi prevenită atât în cazul fetelor, cât și al băieților; 69% dintre părinții români spun că se simt mai informați cu privire la vaccinare după pandemia COVID-19.

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani.  Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a tinerelor cu vârsta până la 15 ani implică administrarea a două doze de vaccin, într-un interval de 6-12 luni. Fetele cu vârsta peste 15 ani au nevoie de trei doze de vaccin, doze administrate în interval de maxim un an de zile.

 Ce spun părinții din toate statele membre participante la studiu

 Datele studiului consolidate la nivelul tuturor statelor participante arată că mai mult de un sfert (27%)  dintre părinții chestionați nu sunt conștienți de pericolul HPV, în ciuda faptului că majoritatea populației active sexual va fi infectată cu o formă de HPV la un moment dat pe parcursul vieții.

 În ceea ce privește legătura de cauzalitate dintre HPV și cancer, 79% dintre părinții care știau de HPV s-au declarat conștienți de faptul că HPV poate provoca și anumite tipuri de cancer. Procentul celor care știau că HPV poate determina apariția unor forme de cancer atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor este însă cu mult mai mic – doar 33%. Referitor la conștientizarea cu privire la prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare, 42%  din totalul părinților intervievați au declarat că nu cunosc acest aspect.

 Referitor la vaccinările pediatrice, peste 63% dintre părinții chestionați în cadrul studiului spun că este important să-și vaccineze copilul pentru a-l proteja de diverse afecțiuni, altele decât COVID-19. În plus, 2 din 3 părinți spun că este mai probabil să asigure vaccinarea copilului lor pentru alte afecțiuni decât COVID-19, ca urmare a pandemiei.