Vaccinarea COVID-19 la personalul medical din România: Aproape 90% din cadrele medicale

În România 2.578.713 de persoane s-au vaccinat cu unul din cele 3 vaccinuri COVID. În ceea ce privește cadrele medicale, 81.3% din personalul sanitar confirmat COVID-19 era nevaccinat, susțin autoritățile referindu-se la perioada 1 ianuarie - 11 aprilie 2021. Până la data de 12 aprilie, din totalul personalului medico-social s-au vaccinat 291.812 persoane cu doza I și 261.435 cu doza II.

Vaccinarea COVID-19 la personalul medical din România: Aproape 90% din cadrele medicale

În România cadrele medicale s-au vaccinat cu serul de la Pfizer, aproape 90% au primit și doza a-II-a până la acest moment. Evoluția infecției cu SARS-CoV-2 indică o scădere semnificativă a mediei săptămânale a cazurilor confirmate, de la aproximativ 70 de cazuri/zi, anterior debutului campaniei de vaccinare, la sub 20 de cazuri/zi (-71%), informează RoVaccinare.  

În  perioada 1.01-11.04.2021 au fost raportate 2.481 de cazuri de COVID-19 confirmate la personalul sanitar. Dintre acestea: 81.3% nu primiseră încă nicio doză de vaccin; 11.7% au fost confirmate în primele 20 de zile după prima doză de vaccin; 0.5% au fost confirmate la mai mult de 20 de zile după prima doză de vaccin; 1.8% au fost confirmate în primele 20 de zile după a doua doză de vaccin; 4.6% au fost confirmate la mai mult de 20 de zile după a doua doza de vaccin.

Potrivit datelor furnizate de Federația Solidaritatea Sanitară sunt 51.201 de salariați vaccinați din sectorul public de sănătate din unitățile care au transmis date privind vaccinarea personalului, 66.726 de salariați nevaccinați din sectorul bugetar sănătate din unitățile care au transmis date privind vaccinarea personalului.

Ponderea salariaților vaccinați din sectorul public de sănătate raportată la numărul de salariați din unitățile care au transmis date privind vaccinarea personalului este de 43,42%, susține Federația, care a procesat datele de la 228 unități publice reprezentând aproximativ 58,964% salariați din total sector public sănătate.

După distribuția pe categorii profesionale, medicii vaccinați reprezintă 53%, iar asistenții medicali 41% din totalul salariaților vaccinați din Sănătate.

30.825 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în rândul  salariaților din sănătate, conform datelor  Federației Solidaritatea Sanitară. Până acum au fost înregistrate 109 decese în rândul acestor salariați. Ponderea salariaților infectați din totalul salariaților implicați în lupta împotriva COVID 19 este 12 %, practic una din 33 persoane infectate este salariat din Sănătate.

Până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson). În România, vaccinarea este gratuită și voluntară și deocamdată se face cu 3 din cele 4 vaccinuri aprobate în UE. Vaccinul de la Johnson & Johnson există în România dar autoritățile au anunțat că așteaptă precizări legate de acest vaccin de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) după ce au fost semnalate cazuri extrem de rare de formare de cheaguri de sânge la persoane din SUA după administrarea acestui vaccin. Și în cazul vaccinului de la AstraZeneca au fost raportate astfel de reacții rare, tromboze, dar autoritățile române nu au decis întreruperea vacicnării cu acest ser, considerând că beneficiile pe care le aduce acest produs depășesc riscurile.