Roboți ultraperformanți, folosiți pentru dezinfecție împotriva COVID-19

Unul dintre cele mai mari spitale private din Austria utilizează un robot ultraperformant cu lumină UVC în cadrul protocolului de curățenie și dezinfecție, ca măsură suplimentară de prevenire a infecțiilor de COVID-19. Tehnologia dispozitivului inteligent are o eficienţă de 99.99% în distrugerea virusurilor şi bacteriilor din aer și de pe suprafețe. Noul echipament a costat câteva zeci de mii de euro. Și în România există un robot autonom de dezinfecție, fără contact, cu ajutorul radiației UV-C, creat de laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab din București.

Roboți ultraperformanți, folosiți pentru dezinfecție împotriva COVID-19

Robotul UVD, produs în Danemarca, este un robot de dezinfecție performant, certificat la nivel european și validat de teste clinice efectuate la nivel internațional. Spectrul de lumină UVC pe care acesta îl emite neutralizează agenții patogeni în spațiile închise în câteva secunde, făcând mediul sigur pentru desfășurarea activităților spitalicești.

Robotul este proiectat să funcționeze autonom și poate fi operat ușor de către personalul responsabil cu curățenia și dezinfecția, prin intermediul unei aplicații mobile. Odată primită o comandă, acesta trasează harta cu zona în care trebuie să acționeze și se deplasează singur în saloane/sălile de operație de la diferite etaje. Dezinfectarea unui salon este realizată într-un interval de 10 minute, productivitate fiind astfel semnificativ crescută față de metodele de dezinfectare clasice. Dispozitivul notifică personalul când procedura este finalizată.

„Achiziția robotului de dezinfecție de ultimă generație vine în completarea măsurilor de prevenție aplicate până acum în spitalul nostru, pentru a minimiza riscurile și a oferi pacienților și personalului medical o siguranță sporită în această perioadă. Dispozitivul este folosit la capacitate maximă în cadrul circuitelor de dezinfectare efectuate zilnic, la intervale regulate, fiind un ajutor sigur și fiabil pentru întreaga echipă. Putem spune că suntem un exemplu de bună practică în sistemul privat din Austria privind utilizarea tehnologiei pentru combaterea răspândirii noului coronavirus”, a declarat Ema Hafner,directorul Departamentului de Marketing și Pacienți Internaționali al spitalului austriac Wiener Privatklinik.

Pentru protejarea pacienților, a personalului medical și non-medical, în contextul prevenirii răspândirii infectării cu virusul Covid-19, spitalul Wiener Privatklinik din Viena a luat mai multe măsuri:

  • Accesul în spital se face numai prin punctele speciale de control, unde există personal medical care adresează întrebări în conformitate cu normele Ministerului Sănătății din Austria și unde se testează temperatura corpului;
  • Întregul personal trece prin screening-ul de la punctele de control din cadrul spitalului;
  • Personalul medical este testat cu regularitate la 2-3 săptămâni, chiar dacă nu prezintă simptome;
  • Vizitele la pacienții din spital sunt sever restricționate, fiind permise numai în cazuri excepționale și în situații medicale speciale;
  • Dezinfectarea mâinilor se face la toate punctele de control, monitorizată de personal instruit;
  • Angajații spitalului nu au voie să călătorească în zone cu risc ridicat nici dacă sunt în concediu, potrivit informațiilor emise de Ministerul Afacerilor Externe. Primul prototip de robot autonom de dezinfecție din România, dezvoltat de Modulab.

Primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție creat de români

Laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab din București, o platformă multi-disciplinară cu peste 10 ani de experiență în domeniul inovației tehnologice, a creat primul prototip funcțional de robot autonom de dezinfecție, fără contact, cu ajutorul radiației UV-C, într-un timp record. Specialiștii au adaptat o platformă robotică autonomă de transport pe care o aveau deja construită pentru depozite inteligente. Astfel, robotul inteligent poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță.

„Credem că tehnologia va oferi cele mai multe răspunsuri și soluții la situația globală pe care, în urmă cu câteva luni, nu ne-o puteam imagina. Tocmai versatilitatea tehnologiei ne-a permis ca într-un timp atât de scurt să implementăm o soluție gândită și creată pentru un proiect cu totul diferit, adaptată bineînțeles la cerințele stringente ale contextului actual. În acest moment avem un prototip testat și funcțional. Dacă există cerere și investitori interesați, suntem pregătiți să îl producem”, a declarat Paul Popescu, fondator Modulab.

Împreună cu Agora Robotics, Modulab a dezvoltat o soluție completă de navigare robotică autonomă, integrată cu succes într-o platformă de curățenie industrială și într-una de transport pentru depozite. Aceasta poate avea însă multiple aplicații – roboți de teleprezență, de monitorizare la distanță sau diferite servicii care implică deplasare autonomă.