Prof. dr. Ina Maria Kacso: ,,Boala Cronică de Rinichi nu știi că vine până nu te izbește!”

Boala Cronică de Rinichi (BCR) este o extrem de periculoasă, în condițiile în care nu doare, nu are simptome specifice, dar sapă, sapă și face ravagii. ,,Din păcate, boala cronică de rinichi este o patologie particulară: nu doare! Este o boală care se aseamănă cu o mașină care vine noaptea cu farurile stinse și nu știi că vine până nu te izbește”, a declarat prof. dr. Ina Maria Kacso, medic primar nefrolog, în cadrul unei întâlniri online ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură.”

Prof. dr. Ina Maria Kacso: ,,Boala Cronică de Rinichi nu știi că vine până nu te izbește!”

Mai mulți medici din Cluj, prezenți la masa rotundă ,,Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură”, au atras atenția asupra faptului că deși alte boli cronice netransmisibile au înregistrat o scădere în privința ratei de mortalitate, Boala Cronică de Rinichi continuă să rămână neschimbată în analiza mortalității standardizate pe grupe de vârstă.

,,Simptomele care derivă direct din afectarea renală sunt tardive și nespecifice, astfel încât nu rareori diagnosticăm în stadii avansate ale bolii cronice de rinichi un pacient care habar nu avea că are această patologie”, a declarat prof. dr. Ina Maria Kacso.

Prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice a subliniat că procentul pacienților nediagnosticați cu BCR este revoltător de mare: „Trebuie să aducem la lumină Boala Cronică de Rinichi și faptul că pacienții care ajung în cabinetele medicale reprezintă numai o mică parte, adică mai puțin de jumătate din ceea ce este în realitate. Avem nediagnosticate aproape 60% din bolile cronice de rinichi, ceea ce este revoltător! Pentru că diagnosticând poți să tratezi. Tratând pot asigura o reversibilitate și eventual poți întârzia evoluția”, a spus prof. Hâncu.

Progresia BCR fără intervenție duce la dializă și mai departe evoluția inexorabilă spre deces. În cazul progresiei cu intervenție se dublează speranța de viață de la acel moment. 90% dintre bolnavii de Boală Cronică de Rinichi nu știu că au acest diagnostic.

,,Dacă nu cunoști și dacă nu recunoști o boală, nu o poți trata, dacă nu o tratezi, ea progresează în mod silențios și ajunge la un stadiu la care nu mai ai ce să îi faci, nu mai este loc de reversibilitate”, a spus medicul diabetolog.

Din păcate, probabilitatea de deces sau de dializă pe o perioadă de 5 ani la pacienții cu boli cronice renale este mare: vorbim de o probabilitate de deces de 33% și probabilitatea de dializă este de doar 12%. Se știe de altfel că BCR nu este reversibilă, prin urmare prevenția bolii și depistarea precoce sunt elementele cheie. 

Pacienții la risc de-a face boală cronică de rinichi sunt: pacienți cu diabet, cei cu hipertensiune, cu boli cardiovasculare, cu obezitate, cu antecedente în familie de BCR, pacienți care s-au recuperat după o problemă renală, pacienți cu neoplazii, pacienți cu boli imune. Prof. Dr. Ina Maria Kacso a atras atenția asupra unei noțiuni care nu este vehiculată suficient:

„Există noțiunea de pacient la risc pentru boală cronică de rinichi. Sunt cei care nu se încadrează în criteriile de bază, pentru că nici măcar nu are albuminurie crescută, nici nu au creatinină anormală. Dar, din cauza patologiilor pe care le are, pacientul este la risc să facă boală cronică de rinichi. Toți acești pacienți trebuie, o dată pe an, să își verifice creatinina și raportul albumină – creatinină urinară. Sunt niște examinări absolut banale și sigur că aici ne bazăm pe medicina primară și pe medicii de familie. Dar ar trebui crescut nivelul de conștientizare și la nivelul pacienților. Aceștia trebuie să știe că sunt în această categorie, trebuie să aibă și ei o atitudine proactivă, ca să își urmărească starea de sănătate”.

 Legăturile primejdioase și felul în care Boala Cronică de Rinichi pune ștampila pe prezența altor comorbidități au fost prezentate în cadrul a patru întâlniri online, la care au participat specialiști nefrologi, diabetologi, cardiologi și de medicină de familie.