Campanie națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural

Cancerul de col uterin reprezintă o prioritate în Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului din România, care a fost promulgat la începutul acestei luni și care va intra în vigoare în ianuarie 2023. E mai mult decât necesar având în vedere că în fiecare an în țara noastră mor peste 1800 de femei, deși cele circa 5 decese în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening.

Campanie națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural

Peste 3.400 de românce sunt diagnosticate cu această boală anual, incidența fiind de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare în țara noastră. Estimările arată că anual se pierd peste 21.000 de ani potențiali de  viață prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin survenite la persoanele de sex feminin în vârstă de 15-64 ani.

Potrivit Strategiei Globale pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, până în anul 2030 incidența cancerului de col uterin ar trebui să scadă și să se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ținte esențiale: 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani,  70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani și 90%  din femeile depistate cu un test pozitiv au  acces la tratamentul leziunilor pre canceroase și al celor maligne.

Vaccinarea anti-HPV în România

Vaccinarea anti-HPV în România este inclusă în Programul Național de Vaccinare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

În plus, pe 17 noiembrie, cu ocazia Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, s-a lansat #HotărăștePentruViitor - Campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural, campanie susținută de Ministerul Sănătății, coordonată de Institutul Național pentru Sănătate Publică, organizată de Fundația Renașterea și Asociația Mame pentru Mame, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprijinul MSD si Synevo. Inițiativa are ca scop informarea părinților din acele comunități rurale sau mic-urbane unde informația medicală corectă și completă nu ajunge ușor pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. În paralel, se va adresa și întregii comunități locale, prin acțiuni de informare și promovare a prevenției împotriva HPV.

Beneficiile vaccinării anti-HPV vor fi transmise, în prima etapă, până la sfârșitul acestui an, părinților fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, din 10 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani,Vaslui).

 ,,Vaccinarea împotriva infecției cu HPV previne toate cancerele de col uterin și multe alte forme de cancer. Descoperit la timp prin screening sau prin testarea infecției cu HPV, cancerul de col uterin se poate trata în cea mai mare parte a cazurilor, fără complicații și deces. Având în vedere că în România, cancerul de col uterin omoară peste 1500 de femei în fiecare an, și afectează mii de familii prin suferința creată femeilor de această boală gravă, Ministerul Sănătății a reușit să crească adresabilitatea la vaccinare pentru fetele cu vârsta de până la 18 ani. Această situație este radical diferită față de eșecul campaniei de vaccinare din 2008 care a fost nepregătită corespunzător, și oferă fetelor și femeilor din România acces la vaccinare care previne cancerul de col uterin. Recent, Ministerul Sănătății a inițiat și a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului care permite compensarea vaccinurilor, ceea ce va crește foarte mult accesul la vaccinarea anti HPV nu numai a fetițelor, ci și a femeilor adulte. Parteneriatul cu organizațiile nonguvernamentale cum este Fundația Renașterea este esențial pentru reușita acestor programe ”, a declarat  Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

 Accesul la screening pentru Cancerul de Col Uterin în România

România implementează atât Programul de Vaccinare anti-HPV, a fetelor cu vârsta intre 11-18 ani, cât și Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru) de prevenție, depistare, diagnostic si tratament precoce a cancerului de col uterin cu finanțare prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primară a infecției persistente cu HPV.

Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc.

Testarea gratuită se face în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, sau în cadrul  unităților mobile care vor ajunge în localitățile incluse în program. Prin proiectul SCCUT Sud Muntenia, se pot oferi până la sfârșitul anului 2023, 170.000 teste Papanicolau (femei cu vârsta între 24-29 ani) și HPV (cele cu vârsta 30-64 ani), în cele 7 judete: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman. Femeile pot beneficia de teste gratuite și de intervențiile medicale ulterioare, la Institutul National pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Detalii despre programări se găsesc pe: https://sccut.insmc.ro/ si pe https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea

Dr. Carmen Ungurean, coordonator prevenție și screening pentru cancer din cadrul Institutului Național pentru Sănătate Publică (INSP) a declarat în cadrul dezbaterii ”Politici și strategii europene și românești în domeniul oncologiei”, care a avut loc online pe 17 noiembrie că  ,,există cancere prevenibile ale căror incidențe și mortalități sunt nepermis de mari, prin comparație cu Uniunea Europeană (de exemplu, cancerul de col uterin are acești indicatori de trei ori mai mari decât media europeană). Accesul la screening în România este în continuare extrem de limitat atât la nivelul populației generale, cât și între grupuri socio- profesionale. Sunt inegalități de acces care țin foarte mult de dotare, de infrastructură, dar și de persoane”.

În opinia sa, cancerul de col uterin reprezintă o urgență de sănătate publică în România, fiindcă anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu  cancer de col uterin. ,,Această problemă de sănătate publică are însă soluții, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât și vindecat dacă este depistat în stadii precoce”, a subliniat dr. Carmen Ungurean - coordonator program național de screening pentru cancerul de col uterin, INSP, cu ocazia lansării campaniei naționale de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată orașelor mici și localităților din mediul rural.