Testarea HIV a scăzut la jumătate în România în perioada pandemiei de COVID-19

În România, la 30 septembrie 2021 figurau 17 074 persoane infectate HIV în România, conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA. În acest an au fost diagnosticate 345 cazuri noi de infecție HIV în România.

Testarea HIV a scăzut la jumătate în România în perioada pandemiei de COVID-19

Din cazurile nou depistate in 2021, 73% bărbați și 27% femei. Testarea HIV a scăzut la mai puțin de 50% față de perioada de dinainte de pandemie. Programul Național de Tratament HIV este în criză, atrag atenția pacienții cu HIV care spun că sunt lăsați de izbeliște de autorități. Românii cu HIV nu au avut acces la servicii medicale în 2021, susține Federația UNOPA care în cadrul dezbaterii „Programul de tratament HIV – Prezent și Perspective” a scos la iveală problemele majore cu care se confruntă Program național de sănătate publică în această perioadă.

Accesul persoanele seropozitive la tratament în acest an a fost întrerupt de multe ori din vina autorităților responsabile cu asigurarea bugetului necesar. Accesul pacienților cu HIV la servicii medicale a fost foarte greu din cauza faptului că spitalele de boli infecțioase sunt dedicate total luptei cu COVID-19.

Subfinanțat cronic de către Guvern, programul se caracterizează acum printr-o lipsa totala a programelor de prevenire a infecției HIV în populație, testarea HIV a scăzut la mai puțin de 50% față de perioada de dinainte de pandemie.

 „La nivel european, în 2020 au fost înregistrate mai puțin cu 30% testări HIV față de 2019, iar în ceea ce privește numărul de cazuri nou diagnosticate, mai puțin cu 45% față de anul 2019”, a declarat dr. Mariana Mărdărescu, Coordonatorul Compartimentului de Monitorizare a infecției HIV/SIDA în România din cadrul INBI „Prof. Dr. Matei Balș”.

Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2021 sunt: sex neprotejat (heterosexual)- 59,42%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -29,86%, consum de droguri injectabile – 8,99%. UNAIDS și-a propus ca țintă de eliminare a epidemiei HIV la nivel global anul 2030. Însă România de 14 ani nu mai are o Strategie Națională HIV.

,,Totul se face fără o viziune strategică, în virtutea unei inerții a ceea ce a fost odată un program de succes. Anul 2021 a fost unul mai greu decât 2020 pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Guvernul a sacrificat acest program pe altarul pandemiei, nu a asigurat fonduri suficiente pentru tratament, mulți pacienți au avut de suferit din cauza asta și pentru că nu au avut acces la servicii medicale. Facem un apel la noul Guvern să se mobilizeze în ultimul ceas și să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să fie tratați corect, să aibă acces la servicii medicale și analizele specifice, evitând astfel tragedii și noi infecții în populație” ,a afirmat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Prezent la dezbaterea Federației UNOPA, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României a  spus că „au fost depuse eforturi foarte multe de către medici pentru a menține Programul HIV în parametri cât de cât normali. Am făcut o modificare legislativă importantă, aceea de livrare a tratamentului HIV la domiciliu, care a trecut deja de Senat. Sperăm ca în 2022 să putem pune în practică acest program de livrare la domiciliu”.