Medicația antivirală orală prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare pentru pacienții cu COVID-19

Gândite să scadă presiunea pe spitale în valul 5 al pandemiei de COVID-19, centrele ambulatorii de evaluare pentru pacienții cu COVID-19 vor putea primi persoanele cu forme ușoare și medii de boală, iar cei în stare gravă/critică vor ajunge în continuare la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor. Vestea bună este că serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate, iar pacienții care au nevoie de medicație antivirală orală vor putea beneficia de ea, fiindcă medicii de orice specialitate din aceste centre ambulatorii de evaluare o vor putea prescrie celor infectați cu SARS-Cov-2.

Medicația antivirală orală prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare pentru pacienții cu COVID-19

Centrele de evaluare a pacienților COVID testați pozitiv sunt organizate ca unităţi funcţionale organizate la nivelul spitalelor, având ca structură minimă: cabinet de consultaţii şi tratament şi/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale şi laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată).

În noile structuri vor fi asistați pacienţii cu COVID-19 deja confirmaţi (prin testare), pentru care se vor realiza investigaţii biologice şi imagistice. Specialiştii din centre vor putea, pe de o parte, să administreze aici, în regim de spitalizare de zi, anticorpi monoclonali, iar pe de alta, să prescrie tratament antiviral, pe care ulterior pacienţii cu forme uşoare sau medii de boală îl pot urma la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie.

Aceste centre vor fi asimilate centrelor de spitalizare de zi, cu paturi pentru ca tratamentul cu anticorpi monoclonali să se realizeze în aceste centre de evaluare.

Pentru o evaluare, este necesar, consultul, anamneza, recoltare probe pentru analize biochimice, o radiografie pulmonară, acestea putând fi realizate de medici specialiști care sunt angajații unităților sanitare.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR,  pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

,,Actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, a declarat prof dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărîre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022, Hotărârea de Guvern care aduce prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19.

Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s- a stabilit un termen de  maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.

Totodată, Ministerul Sănătății a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, astfel că medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții  infectați cu SARS-Cov-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022.

,,Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale", a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În București s-au stabilit 14 centre de evaluare destinate pacienţilor cu forme medii de COVID-19 la: Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Colţea, Spitalul Cantacuzino, Spitalul Colentina, Spitalul Nicolae Malaxa, Spitalul Carol Davila, Spitalul Sfântul Ştefan, Spitalul Sfânta Maria, Spitalul Victor Babeş, locaţia din Pipera, Spitalul Th. Burghele, Spitalul Dimitrie Gerota.