Accidentul vascular cerebral și modalități noi de tratament

În cel mai mare studiu clinic efectuat vreodată cu privire la accidentul vascular cerebral, cercetătorii din Canada au arătat că un medicament utilizat în mod obișnuit ca anticoagulant pentru atacurile de cord, este un tratament eficient pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut.

Accidentul vascular cerebral și modalități noi de tratament

Pe plan internațional, dar și în România, sunt disponibile două metode de tratament intervențional pentru AVC ischemic acut: tromboliza intravenoasă și trombectomia mecanică și pot fi aplicate individual sau în combinație.

 Tromboliza intravenoasă este practic o perfuzie cu Alte plază și poate fi administrată– în cele mai multe cazuri – doar în primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei la pacienții cu AVC ischemic acut care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate. În cazuri excepționale, tromboliza poate fi efectuată și într-un interval mai lung de la debutul simptomatologiei. 

Cu cât intervalul de timp între debutul accidentului vascular cerebral și momentul inițierii trombolizei intravenoase este mai scurt, cu atât șansa de recanalizare a arterei obtruate este mai mare, iar prognosticul pacientului va fi mai bun. 

Pe baza ghidurilor actuale, Alteplase (tPA) este medicamentul recomandat pentru pacienții cu AVC ischemic acut. Provocarea este că medicamentul fiind mai complex de administrat, durează până la o oră și necesită o pompă de perfuzie care trebuie monitorizată. E mai dificil cu pompa atunci când pacienții sunt transportați de la un spital la altul sau la un centru major de accident vascular cerebral pentru tratament.

„Tenecteplase (TNK) este cunoscut a fi un medicament eficient pentru dizolvarea cheagurilor. Este foarte ușor de administrat, important atunci când secundele contează pentru a salva celulele creierului”, a declarat dr. Bijoy Menon, profesor la Universitatea din Calgary, neurolog la din Calgary și co-investigator principal al studiului.

Cercetătorii din Canada au analizat într-un studiu randomizat TNK și tPA. Au ajuns la concluzia că TNK se atașează de cheag pentru o perioadă mai lungă de timp decât tPA, ceea ce înseamnă că fluxul sanguin este restabilit mai rapid și pentru o perioadă mai lungă de timp. Pe lângă descoperirea unei modalități mai bune de tratare a accidentului vascular cerebral ischemic acut, cercetătorii de la Universitatea din Calgary au stabilit, de asemenea, o modalitate mai rentabilă și eficientă de a efectua studii clinice.

„Este cu adevărat o descoperire importantă pe care o împărtășesc cu colegii mei. Aceste descoperiri ar putea revoluționa tratamentul accidentului vascular cerebral în întreaga lume”, a mărturisit profesorul de la Universitatea din Calgary, potrivit Medicalxpress.com.

Studiul a implicat pacienții și familiile acestora în proiectarea cercetării și a finalizat toate înscrierile în timpul pandemiei, când sistemele de sănătate erau supuse unui stres semnificativ  și s-a efectuat în 22 de centre de accident vascular cerebral din Canada.

 Tratament endovascular

În AVC se mai aplică și Trombectomia/ trombaspirația mecanică, care constă în extracția mecanică a cheagului ce obturează o arteră ce vascularizează creierul, cu ajutorul unor dispozitive mecanice specifice (de aspirare a cheagului sau de inclavare a acestuia într-un stent și extragere). Această procedură poate fi aplicată pacienților cu AVC ischemic acut survenit prin ocluzia unei artere de calibru mare (artera carotidă internă, artera vertebrală, artera bazilară, artera cerebral medie, artera cerebrală posterioară, artera cerebrală anterioară). 

 Conform ghidurilor în vigoare, se efectuează numai în primele 6 ore de la debutul simptomatologiei. În cazuri excepționale, trombectomia/trombaspirația poate fi efectuată și într-un interval mai lung de la debutul simptomatologiei.

 În România, programul de tratament prin tromboliză, finanțat de Ministerul Sănătății, a fost extins la începutul anului 2019 de la 11 spitale la peste 40. Tratamentul endovascular se efectuează în acest moment doar în 5 centre din țară: două sunt în București și câte unul în Târgu Mureș, Timișoara și Suceava.