Un bărbat din opt va dezvolta, la un moment dat în cursul vieții, cancer de prostată

Cancerul de prostată afectează mai mult de 250.000 de oameni în SUA, aproximativ 60% dintre cazuri fiind diagnosticate la persoane peste 65 de ani. Potrivit Societății Americane de Cancer, 268.000 de bărbați din Statele Unite vor afla că au cancer de prostată în acest an, cu aproximativ 18.000 mai mult față de 2021. În România, conform celor mai recente date din Globocan, cancerul la prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă în cazul bărbaților și a treia cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile oncologice.

Un bărbat din opt va dezvolta, la un moment dat în cursul vieții, cancer de prostată

În medie, la nivel internațional un bărbat din opt va dezvolta la un moment dat în cursul vieții, cancer la prostată. Semnele că există o problemă cu prostata sunt de cele mai multe ori ignorate de către bărbați, astfel că aceștia se prezintă adesea târziu la medic. În plus, de cele mai mult ori în fază încipientă, cancerul de prostată nu prezintă deloc simptome. De aceea, includerea testului PSA, antigenul specific prostatic, în analizele de sânge anuale, poate prezenta un beneficiu vital în depistarea și acționarea timpurie asupra bolii. În țara noastră, potrivit unui sondaj efectuat pe un eșantion de 788 de bărbați români, arată că deși 9 din 10 bărbați români declară că știu ce este prostata, dar numai un sfert dintre ei știu cum se stabilește un diagnostic de cancer de prostată.

Riscul dezvoltării acestei afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă, el afectând cu precădere bărbații de peste 50 de ani. De asemenea un alt factor important de risc este cel familial – dacă există istoric de diagnostic cu această boală în familie, șansele de a dezvolta cancerul de prostată sunt mai ridicate.

,,Această simplă analiză de sânge este recomandată să fie efectuată anual de către bărbații de peste 40-45 de ani dacă au istoric medical sau familial, sau, oricum, peste 50 de ani. Metodă standard în screeningul cancerului de prostată, testul PSA rămâne cea mai importantă analiză în obținerea unui diagnostic timpuriu și trecerea la acțiune rapidă. Efectuat în cadrul setului anual de analize, cu recomandarea medicului de familie, testul PSA este gratuit și extrem de simplu de făcut”, a explicat dr. Cristian Benza, Medical Affairs Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson România.

Conform aceluiași studiu, 73% dintre bărbați nu știu ce este testul PSA. Această lipsă de informație despre metodele de testare contribuie la ratele reduse ale testării în România: 7 din 10 respondenți nu și-au făcut niciodată testul de PSA. Aproximativ jumătate dintre respondenți știu cum arată prostata (42.53%) și care este funcția principală a acesteia (51.39%). Totuși, nu toate concluziile studiului sunt alarmante: 69,87%  dintre respondenți consideră testul PSA un indicator de precizie în determinarea cancerului de prostată și 72,91% sunt de părere că acest test ar trebui făcut o dată pe an de către bărbații de peste 45 de ani. 75.95% dintre respondenți cunosc faptul că medicul urolog este cel care diagnostichează un posibil cancer de prostată.

Campania ”Care-i treaba cu prostata?”, inițiată de Janssen România și susținută de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), Asociația Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală își propune să informeze bărbații români referitor la propria anatomie și de ce e necesar sa adopte  un comportament preventiv în ceea ce privește cancerul de prostată.

În 2020, au fost diagnosticate 8055 de noi cazuri de cancer de prostată în rândul bărbaților din România.

Să trăiești cu „elefantul din cameră”, cancerul de prostată- distress mental

Odată diagnosticați, bărbații se confruntă cu alte probleme, iar una dintre ele este legată de teama de moarte. Mark Lichty, în vârstă de 73 de ani, a declarat pentru siteul webmd.com că i-a trebuit un deceniu pentru a depăși anxietatea, teama de moarte și incertitudinea cu privire la viitor, după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată în 2005.

Lichty a canalizat o parte din această energie anxioasă în lansarea unei asociații Active Surveillance Patients International (ASPI) în 2017 pentru a ajuta bărbații cu tumori de prostată să facă față îngrijorării că starea lor ar putea evolua către deces.

Suferința mintală a pacienților cu cancer de a fost numită „elefantul din cameră”. De altfel, un sondaj din 2021 efectuat pe 168 de persoane din grupul de sprijin a constatat că 30% au raportat simptome de anxietate. Acest lucru este în concordanță cu un studiu din 2014 al cercetătorilor din Regatul Unit, care au descoperit că, printre aproape 4.500 de pacienți cu cancer de prostată 17% au raportat depresie și 27% au raportat anxietate, înainte de a fi tratați pentru boală.

Cifra pentru anxietate este aproximativ de două ori mai mare decât în ​​populația generală de bărbați din Statele Unite, e de părere dr. John Oliffe, fondator și investigator principal al programului de cercetare în sănătatea bărbaților de la Universitatea British Columbia.

Vestea bună este că depistat precoce, cancerul de postată se poate trata. Acest tip de cancer ar putea să nu progreseze până la punctul de a amenința viața unui bărbat: aproximativ 1 din 41 de bărbați moare de fapt din cauza bolii, arată siteul webmd.com.