Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va fi dotat cu aparatură medicală în urma unei campanii de reciclare

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care a servit ca unitate medicală suport în lupta contra pandemiei de COVID-19, are nevoie de aparatură medicală necesară unor intervenții cât mai prompte, în valoare de 10.000 de euro. Până pe 31 iulie, pentru fiecare kilogram de deșeuri electrice colectate în cadrul campaniei ,,Reciclează pentru cei care salvează”, Asociația Environ va dona 1 leu către Fondul de Urgență pentru spitale deschis de Salvați Copiii.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va fi dotat cu aparatură medicală în urma unei campanii de reciclare

Fondurile colectate în acest maraton de solidaritate se vor adăuga unei donații inițiale de 5.000 de euro realizată de Environ la lansarea campaniei.  Medicii vor avea astfel la dispoziție un monitor de funcții vitale, un injectomat, pulsoximetru și senzori pentru acesta, precum și echipamente de protecție, pentru a putea interveni și îngriji optim pacienții.,,Salvați Copiii România a creat un mecanism de întărire a capacității spitalelor din România în lupta contra pandemiei și trebuie să rămânem vigilenți. Virusul nu a obosit și e nevoie de eforturile noastre solidare, pentru a-i proteja și ajuta deopotrivă pe medici și pe pacienți”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al organizației Salvați Copiii România.

 Până în prezent, s-au alăturat inițiativei companii precum Linde Gaz România sau Tchibo Brands, însă și personalități publice precum Ana Maria Bucura, Iulia Ionescu, Alice Cavaleru, Noemi Meilman.

 ,,Ne bucurăm tare mult că am primit feedback pozitiv atât din rândul clienților noștri, cât și al persoanelor publice care au aderat imediat la cauza noastră și au ales să transmită mesajul nostru către comunitățile lor, însă avem nevoie în continuare de implicarea oamenilor. Din păcate, criza nu s-a încheiat, iar spitalele și medicii au nevoie de ajutorul nostru, de aceea lansăm încă o dată un apel la reciclare: printr-un gest simplu, protejezi mediul înconjurător și contribui la salvarea de vieți omenești”, a declarat Roxana Puia, Director de Marketing Environ, într-un comunicat de presă.

 Persoanele fizice sau juridice care dețin aparatură electrică veche sau defectă pot solicita preluarea gratuită de la domiciliu sau sediul companiei pe adresa logistica@environ.ro sau prin comandă telefonică la 031.827.0000, termenul maxim de așteptare fiind de 72 de ore oriunde pe teritoriul României.Oricine se poate implica în campanie, atât prin predarea aparaturii electrice vechi sau defecte, cât și prin promovarea inițiativei în cercul de cunoscuți folosind hashtag-ul #RecicleazaPentruCeiCareSalveaza în postările din social media.

 Atunci când sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere sau gestionate necorespunzător, deșeurile electrice sunt foarte nocive pentru mediul înconjurător și sănătatea umană din cauza conținutului ridicat de substanțe periculoase, metale grele și materiale poluatoare. Deșeurile colectate de la sediul sau domiciliul participanților ajung în stațiile de reciclare unde tratate și reciclate conform celor mai performante tehnologii. Campania ,,Reciclează pentru cei care salvează” se derulează până pe 31 iulie 2020.

 Spitale dotate prioritar cu echipamente de protecție pentru medici

Organizația Salvați Copiii consideră vitală achiziția de aparatură medicală performantă, mai ales pentru secțiile de terapie neonatală, care îngrijesc nou-născuții cei mai vulnerabili: prematurii și cei cu patologii complexe.În data de 17 martie, Salvați Copiii România creat Fondul de urgență pentru echiparea spitalelor, astfel încât acestea să poată gestiona cazurile de Covid-19 și pentru a proteja atât medicii, cât și pacienții. Organizația a reușit să identifice resurse financiare și furnizori de aparatură și echipamente medicală, astfel încât medicii să primească cât mai rapid sprijinul cerut. 

 În cele două luni de stare de urgență, Salvați Copiii a ajuns cu echipamente medicale și de protecțe în unități din București și 18 județe (Alba, Arad, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași,  Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vrancea).

 Peste 6.000 de cadre medicale au fost astfel sprijinite, cu peste 263.678 de articole medicale. Fondul de urgență pentru sprijinirea imediată a sistemului medical rămâne deschis: RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contribuțiile companiilor și ale tuturor celor care pot să sprijine întărirea sistemului medical românesc. Persoanele fizice care vor să ajute pot dona online pe site-ul Salvați Copiii

 Până în acest moment, 52 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă. Peste 5.570 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu 198.268 de echipamente și materiale medicale indispensabile.

 Spitalul Neamț s-a confruntat cu focar de COVID-19

Asistenta medicală Roxana Andronache a fost director de îngrijiri la SJU Piatra-Neamţ în plin focar de COVID-19.  Cele mai mari probleme pe care le-a identificat în ceea ce privește infectarea cadrelor medicale din acest spital cu SARS-COV2 au fost în secțiile în care a fost mai puțină disciplină și care nu au luat prea în serios nivelul ridicat de contagiozitate a virusului.Întreaga poveste o puteți citi în JAM 18. Dr. Florina Marcoci solicitată să preia managementul acestui spital în perioada de criză a precizat că o mare greșeală o reprezintă schimbarea frecventă a conducerii, fapt care duce la inconsecvență și la lipsa continuității în actul managerial.

,,Greșelile derivă din implicarea politicului în luarea deciziilor manageriale fără a se ține cont, în mare măsură, de cea a standardelor profesionale. Lipsa unei viziuni și a unei coerențe în activitatea medicală duce la luarea unor decizii de moment inevitabil expuse erorilor. În spitalul județean nu s-au luat măsuri corecte prepandemie, iar cele care au fost luate au reprezentat minimul și nu au fost corelate cu ceea ce urma să însemne pandemia de COVID pentru spital”, a spus dr. Florina Marcoci într-un interviu publicat în numărul 18 al Jurnalului Asistenților Medicali.