55 de unități medicale vor fi dotate cu echipamente performante pentru a ajuta copiii

Organizația Salvați Copiii România a intensificat, în 2022, programul de dotare a maternităților, secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală și de pediatrie, vulnerabilizate suplimentar pe fondul pandemiei din ultimii doi ani. Până la sfârșitul anului 2022, Salvați Copiii va dota 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii. Echipamentele vor ajunge în spitale din județele: Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Tulcea, precum și în București.

55 de unități medicale vor fi dotate cu echipamente performante pentru a ajuta copiii

Ultimul spital dotat de Salvați Copiii România a fost Spitalul Universitar de Urgență București, care a primit aparatură medicală în valoare de peste 90.000 de euro, la începutul acestei luni. Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București a primit un ecograf performant și un ventilator de suport respirator, în valoare totală de 92.000 de euro.

 În perioada 1 ianuarie 2018 – 25 mai 2020, în Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București s-a înregistrat un număr de 10.286 de nașteri. În aceeași perioadă, au fost 37.827 de spitalizări de zi și 20.882 de internări continue.

 Pe parcursul pandemiei, aici au născut 182 de gravide și au primit îngrijiri de specialitate 194 de paciente cu patologii ginecologice diagnosticate cu infecție acută SARS-CoV2. Dat fiind caracterul multidisciplinar al spitalului, o parte din gravidele dispensarizate și care au născut în clinică au patologii asociate complexe (neoplazii, boală renală cronică, patologii cerebrale și de sistem cardiovascular, boli hematopoetice și chiar paciente cu transplant renal sau hepatic). Numeroase gravide cu astfel de patologii au fost transferate din spitalele din teritoriu și din maternitățile din București.

 ,,Copiii au nevoie de echipamente performante, iar educația pentru sănătate este extrem de importantă pentru a reduce cazurile de prematuritate, sarcinile nedorite, sarcinile la copii”, a declarat Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, prezent la eveniment.

 

Nu este prima dată când Salvați Copiii ajută acest spital.

,,Spitalul Universitar este un spital de ultimă linie a nou-născutului prematur. Prematuritatea este o problemă de sănătate, iar infrastructura necesară pentru această problemă a fost și este susținută în continuare. Mama și copilul fac un tot unitar, iar colaborările noastre cu organizațiile nonguvernamentale sunt puternice: luptăm pentru diagnosticarea cancerului, prevenția cardiacă, ceea ce reprezintă un tot unitar, care împing această colaborare  mai departe”, a spus Prof. Univ. Dr. Cîrstoiu Cătălin, Manager Spitalul Universitar de Urgență București.

 În perioada 2020-2021, Spitalul Universitar de Urgență București a înregistrat o rată crescută a prematurității (13%). Dintre prematuri, 16% au avut sub 1.500g, ceea ce a însemnat spitalizare îndelungată, iar dintre toți nou-născuții, 10% au necesitat internare în TINN, respectiv suport respirator și îngrijiri speciale.

 „Dotarea maternităților și a Secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală este o prioritate, pentru că medicii noștri au nevoie de aparatură de ultimă generație, care să garanteze un tratament medical cât mai prompt și mai adecvat. Programul de combatere a mortalității infantile, derulat de Salvați Copiii România de un deceniu deja, are rezultate excepționale și asta ne încurajează să continuăm”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Evaluarea ecografică periodică în cursul sarcinii joacă un rol esențial în reducerea riscului de naștere prematură și a complicațiilor materne și fetale. Aparatura medicală performantă poate face diferența între moarte și viață și este indispensabilă unui centru medical unde ajung paciente din întreaga regiune”, a explicat Prof. Univ. Dr. Cîrstoiu Monica Mihaela, Medic primar Obstetrică – Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgență București.

Organizația Salvați Copiii România a accelerat din 2021 programul de dotare a unităților medicale și a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate la nivel național: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziționate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical,  rampe de oxigen etc. Numai în București, 6 unități medicale au primit aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.

 Au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitală două ambulanțe performante și aparatură medicală de ultimă generație. Totodată, Salvați Copiii a renovat și modernizat integral secția Obstetrică-Ginecologie I a Maternității Polizu și a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale aceleiași unități medicale.

 De asemenea, 100.000 de mame din 100 de maternități din toată țara vor beneficia de sesiuni de educație cu privire la îngrijirea nou-născuților, importanța îmbrățișărilor și combaterea depresiei postpartum și vor informate cu ajutorul unei broșuri realizate de Salvați Copiii în parteneriat cu medici neonatologi, pediatrii și psihologi. Informarea va fi completată de kit-uri suport ce le vor ajuta pe mame să își îngrijească mai bine copiii.