STUDIU: Sănătatea fizică și mentală a asistenților medicali legată de erorile medicale care pot fi prevenite

Un studiu condus de Colegiul de Asistență Medicală al Universității de Stat din Ohio constată că asistenții medicali din secțiile de ATI ( îngrijire critică) care au o sănătate fizică și mentală slabă au raportat semnificativ mai multe erori medicale decât asistenții medicali cu o sănătate bună.

STUDIU: Sănătatea fizică și mentală a asistenților medicali legată de erorile medicale care pot fi prevenite

Programul Buckeye Paws de la Ohio State University Wexner Medical Center îi ajută pe lucrătorii din domeniul sănătății să facă față situațiilor stresante. Este una dintre mai multe resurse oferite personalului pentru a-și păstra sănătatea mentală și fizică și pentru a preveni epuizarea.

Studiul, care a fost realizat înainte de pandemia COVID-19, a constatat că asistenții medicali care au perceput că locul lor de muncă susținea foarte bine bunăstarea lor  fizică și mentală au avut de două ori mai multe șanse de a avea și de-a păstra o sănătate fizică mai bună.

„Este extrem de important să înțelegem unele dintre cauzele care duc la aceste erori și să facem tot ce putem pentru a le preveni”, a spus Bernadette Melnyk, autorul principal al studiului.

 Autorii au citat cercetări cu privire la prevalența stresului, anxietății, depresiei și a simptomelor epuizării în rândul asistenților medicali din ATI ca bază pentru examinarea corelației potențiale dintre bunăstare și erori medicale. Studiul a studiat aproape 800 de membri ai Asociației Americane a Asistenților Medicali din Terapie Intensivă.

 „Este clar că asistenții medicali care acordă îngrijiri pacienților critici nu pot continua să toarne dintr-o ceașcă goală. Problemele de sistem care contribuie la epuizarea și sănătatea precară trebuie să fie remediate. Asistentele medicale au nevoie de asistență și investiții în programe bazate pe dovezi și resurse care le sporesc bunăstarea și le dotează cu rezistență, astfel încât să poată avea grijă optimă de pacienți”, a spus Melnyk, vicepreședinte pentru promovarea sănătății și decan al Colegiului de Asistență Medicală din statul Ohio.

Potrivit studiului, asistenții medicali au raportat niveluri alarmant de ridicate de stres, simptome depresive și anxietate chiar înainte de începerea pandemiei COVID-19. Acești factori s-au corelat cu o creștere a erorilor medicale auto-raportate.

Dintre cei chestionați, 61% au raportat o sănătate fizică suboptimală, în timp ce 51% au raportat o sănătate mintală suboptimală. Aproximativ 40% au fost testați pozitiv pentru simptome depresive și mai mult de 50% au fost testați pozitiv pentru anxietate.

Cei care au raportat o stare de sănătate și bunăstare mai slabe au avut o probabilitate mai mare de a comite erori medicale, între 31% și 62%, arată Medicalxpress.com.

Centrul medical de stat Wexner din Ohio are mai multe programe de asistență pentru angajați, care oferă resurse și servicii confidențiale de sănătate mintală, precum consiliere, coaching pentru atenție și program antistres, traume și reziliență (STAR).

Autorii studiului menționează că nivelurile de stres, anxietate și depresie sunt probabil chiar mai ridicate în mediul actual decât înainte de pandemie, când a fost realizat studiul.