Lucrătorii din sistemul medical şi social din România rămân o prioritate din punct de vedere al vaccinării împotriva COVID-19

În România s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu două doze de vaccin aproape 90% din lucrătorii din sistemul medical și social din cei eligibli și aproape 99% cu o singură doză de vaccin, potrivit analizei datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în etapa 1. Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a prezentat rezultatele campaniei de vaccinare antiCovid.

Lucrătorii din sistemul medical şi social din România rămân o prioritate din punct de vedere al vaccinării împotriva COVID-19

În ceea ce-i privește pe angajații din sistemul medical și social au fost identificate aproximativ 250.000 de persoane eligibile pentru etapa 1, nu au fost însă chiar toată lumea vaccinată, motiv pentru care autoritățile au emis o instrucțiune care reglementează continuarea asigurării vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății și social, atât din sistemul public și cât și privat, prevăzuți în etapa 1 de vaccinare.

,,După cum știm, marea parte a centrelor de vaccinare prevăzute în etapa 1, cele 269 de centre, urmează a fi închise după finalizarea rapelului; deja, 42 de centre au fost închise, ceea ce înseamnă că lucrătorii din sistemul medical şi social rămân o prioritate din punct de vedere al vaccinării împotriva COVID-19 şi avem nevoie de a asigura cadrul prin care să facilităm accesul la vaccinare în cel mai scurt timp. Ca atare, unitățile angajatoare, unitățile medicale vor solicita Direcțiilor de Sănătate Publică a municipiului București și din fiecare județ arondarea personalului propriu nevaccinat la un centru de vaccinare funcțional de pe raza județului respectiv, așa încât aceste persoane se pot vaccina la centrele de vaccinare la care sunt arondate, fără programare în platforma informatică, cu condiția ca angajatorul să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore anterior datei la care angajații doresc să se vaccineze și să pună la dispoziția centrului de vaccinare lista nominală a respectivilor angajați, tocmai pentru a se putea confirma prezenţa la vaccinare și a se estima necesarul de vaccinuri pentru a asigura vaccinarea acestor persoane”, a precizat dr. Gheorghiță la o conferință de la Palatul Victoria.

În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, a fost observată, în ultimele patru săptămâni, o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19, cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu SARS-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social.

În condițiile în care au fost respectate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției, practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale, de la aproximativ 500 de cazuri, la sub 50 de cazuri săptămânal.

Accesul asistenților medicali englezi la vaccinarea împotriva COVID-19, în special a celor care lucrează în afara sistemului public de sănătate britanic (NHS) este mai lent.

,,Asistentele care lucrează în afara NHS sunt lăsate în urmă în programul de vaccinare din Marea Britanie”, a avertizat un nou sondaj al Colegiului Asistenților Medicali (Royal College of Nursing). Organismul profesional al asistenților medicali solicită guvernului britanic să își dubleze eforturile pentru a se asigura că vaccinurile sunt oferite tuturor cadrelor medicale, indiferent unde lucrează.