Peste o mie de femei din patru orașe din țară au învățat cum se face corect autopalparea sânilor

În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân anul trecut, ceea ce înseamnă că 11 femei pe zi au murit din această cauză. O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii, cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei. Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală cancerul mamar reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, motiv pentru care în octombrie, luna luptei împotriva cancerului de sân, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Asociația Imunis, cu sprijinul Roche România, au organizat a treia ediție a campaniei „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”

Peste o mie de femei din patru orașe din țară au învățat  cum se face corect autopalparea sânilor

Campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!” a ajuns în patru orașe mari din țară, unde peste o mie de femei din patru orașe mari din țară au învățat cum se face corect autopalparea sânilor, cu ajutorul unor mulaje anatomice. Statisticile arată că 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

„Contează mult ca noi toți să rămânem împreună și să facem astfel de demersuri. Mă bucur că <> a ajuns o campanie la nivel național și că femeile au învățat astfel cât de important este să prevenim și da, prevenția începe cu adevărat acasă printr-o autopalpare corectă a sânilor și printr-o cunoaștere mai bună a corpului și a semnelor pe care el le dă”, a declarat Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.

 150 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite.

„Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”, a precizat dr. Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală.

Cezar Irimia, președintele FABC a subliniat că ,,avem un număr mare de femei depistate cu cancer de sân, un cancer care, diagnosticat în fază incipientă, are șanse mari de vindecare. De altfel, femeile diagnosticate trebuie să știe că nu sunt singure în lupta cu boala, iar noi, ca bărbați, ar trebui să avem grijă de doamnele din viața noastră pentru ca acest diagnostic să le ocolească sau să fie depistat în fază incipientă.”

10 sfaturi de la supraviețuitoare ale cancerului de sân pentru femei diagnosticate recent

În cadrul campaniei a fost scris și un Decalog cu sfaturi de la supraviețuitoare ale cancerului de sân pentru femei diagnosticate recent.

1. Oricât de greu îți este după ce ai primit vestea, o atitudine pozitivă te poate ajuta să faci mai ușor față tratamentului și să depășești întreaga situație. Sigur ai momente în care simți că e prea mult și că nu e corect ce ți se întâmplă. Și e normal! Dar știi ce te rog? Plângi până nu mai poți și apoi ridică-te! Alege supraviețuirea și luptă cu optimism pentru că azi există multe tratamente.

2.Sănătatea ta este responsabilitatea ta. Este normal să nu știi încotro s-o iei după ce ai fost diagnosticată cu cancer, dar este important să fii cât mai bine informată despre tratamentele existente. Citește site-uri verificate de medici, întreabă-ți doctorul despre terapiile existente și pune întrebări ori de câte ori nu înțelegi ceva – asociațiile de pacienți mie mi-au fost de mare ajutor!

3.Cancerul se tratează și te rog să ții minte acest lucru. Depistat într-un stadiu incipient, cancerul de sân se tratează cu succes. Medicina a făcut progrese importante, acum există tratamente imuno-oncologice și medicină personalizată, metode noi și mai puțin invazive apar de la an la an! Eu am făcut greșeala să compar cu ce știam de pe vremea mamei mele, dar știința a evoluat enorm!

4. Cere ajutorul celor dragi. Permite-le familiei și celor apropiați să te ajute și spune-le cum o pot face. Dacă ai nevoie să te ducă cineva la consultații sau tratament ori nu îți poți găti sau face cumpărăturile, discută cu ei. Și poți să le spui chiar și cum ți-ar plăcea să se poarte cu tine. Să știi că și ei sunt speriați și s-ar putea să vrea să îți fie alături, dar să nu știe cum!

5.De asemenea, nu uita de starea ta emoțională, care este la fel de importantă ca tratamentul oncologic. Dacă te simți inconfortabil să vorbești cu apropiații tăi despre fricile și trăirile tale, apelează la un psihoterapeut sau caută sprijin în terapiile de grup pe care multe dintre asociațiile de pacienți le oferă celor care trec printr-o astfel de experiență. Eu m-am simțit multă vreme vinovată că am cancer. Nu face ca mine, nu e vina ta că ai cancer!

6. Să nu îți fie rușine de diagnostic! Ne este greu să spunem că avem cancer și, de cele mai multe ori, ascundem asta ca să nu fim stigmatizate. Dacă vei fi deschisă, o să descoperi că ți-e mai ușor și o să afli că nu ești singură. Boala asta nu te definește, tu ești mult mai mult decât o pacientă cu cancer! Și, crede-mă, ești mult mai mult decât o femeie fără un sân. Sau chiar fără doi sâni! Tu ești tot ce ai fost până acum și chiar mai mult de atât!

7. E vremea ca tu să fii prioritatea ta. Lasă deoparte celelalte lucruri care îți ocupau până acum programul și ocupă-te o vreme de tine. Nimeni altcineva nu o poate face pentru tine, să știi! Știu că e greu să accepți, știu că e greu să îți schimbi obiceiurile și că ți se pare egoism, dar este baza vindecării tale. Ca să îi poți ajuta pe alții în viitor, trebuie mai întâi să te ajuți pe tine acum.

8.Începe să îți faci planuri de viitor și visează cu ochii deschiși! Da, ai voie, chiar și în haosul experienței grele pe care o trăiești. Gândește-te la fiecare pas care trebuie făcut pentru a duce la capăt planurile tale, oricare ar fi ele. Vizualizează-te la nunta fiicei tale, în vacanța dorită sau oriunde ți-ar plăcea să fii după ce te faci bine!

9.Trăiește viața pe zile, una câte una. Vor fi zile ușoare și zile mai grele. Când dai de una grea, adu-ți aminte că vor veni altele bune și pune-o pe asta între paranteze, o să treacă!

10. Ești o curajoasă. Nu știu dacă te așteptai sau nu să citești asta, dar ai nevoie de mult curaj ca să înfrunți un cancer. Sunt mândră de tine și sunt alături de tine! O să fie bine!

5000 de euro strânși din licitarea echipamentului speranței

Acestei campanii i s-a alăturat și echipa de baschet U-BT Cluj. În semn de susținere a proiectului, jucătorii echipei au purtat echipamente roz la două dintre meciurile meciurile din luna octombrie, iar Carmen Mihalca, una dintre supraviețuitoarele cancerului de sân, a aruncat prima minge în meciul cu CSM CSU Oradea. După cel de-al doilea meci, cu Dinamo București, echipamentele au fost scoase la licitație și s-au strâns nu mai puțin de 5000 de euro, care vor fi împărțiți între cele două asociații: FABC și  Imunis.

Citește și Cadrele medicale să fie mai empatice cu femeile diagnosticate cu cancer de sân