Laborator de analize medicale din România care utilizează inteligența artificială, acreditar RENAR

Inteligența artificială ( AI) este din ce în ce mai des folosită în medicină, de la algoritmi puternici de diagnosticare, la roboți chirurgicali. În medicina de laborator, AI poate scurta timpul de eliberare al rezultatelor analizelor medicale, astfel că Laboratorul Central Regina Maria utilizează acest tip de inteligență, fiind astfel primul și singurul laborator din România acreditat RENAR cu AI.

Laborator de analize medicale din România care utilizează inteligența artificială, acreditar RENAR

Cu ajutorul inteligenței artificiale, specialiștii din Laboratorul Central Regina Maria au implementat o procedură de verificare automată a rezultatelor, procedură ce răspunde standardelor internaționale Clinical & Laboratory Standards Institute (CLSI) și care reduce eroarea umană și garantează acuratețea rezultatelor. Laboratorul privat a integrat în sistemul de management al calității utilizarea inteligenței artificiale, pentru că aceasta are multiple beneficii pentru pacienți. Mai mult de 50% din parametrii de laborator examinați parcurg această procedură, scurtând timpul de eliberare a rezultatelor și asigurând acuratețea acestora.

„Ne uităm constant la noutățile în domeniul medicinei de laborator și investim resursele necesare pentru a dezvolta proiecte noi în laboratoarele noastre, cu unicul scop de a oferi pacienților rezultate sigure în cel mai scurt timp posibil. Proiectul de inteligență artificială este unul la care specialiștii noștri lucrează deja de peste 1 an și suntem bucuroși să fim primul laborator din țară care a implementatat o procedură ce definește algoritmi de autoverificare a rezultatelor”, a declarat dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Etalon al standardelor de performanță în domeniu, acreditarea RENAR reprezintă confirmarea oficială a competenţei tehnice, a imparţialității şi integrității organismelor şi laboratoarelor care efectuează evaluarea conformităţii. Laboratorul privat oferă toată gama de teste și analize medicale, necesare pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului, tratamentului și monitorizării pacienților. Medicii Rețelei sunt specialiști acreditați să utilizeze cele mai noi tehnologii de laborator.

Inteligența artificială și roboții luptă cu tremurul patologic al mâinilor la vârstnici și ar putea fi o soluție pentru această problemă de sănătate. De asemenea, AI ar putea contribui la diagnosticarea și tratarea tulburărilor de somn, precum și la prezicerea unor boli cum ar fi infarct miocardic, demență sau cancer oral. În prezent în statele bogate se folosește AI în diagnosticarea unor boli rare la copii, a cancerelor mamare sau colorectale.

Și în tratarea anumitor patologii își poate aduce aportul AI, de exemplu inteligența artificială îi ajută pe medicii să evalueze mai bine eficacitatea tratamentului pentru cancerul vezicii urinare.  De asemenea ar putea ajuta în tratarea cancerelor pulmonare prin radioterapie.