Un nou studiu susține că nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG

În ultima perioadă cercetătorii din lumea întreagă și marile concerne farmaceutice s-au concentrat pe găsirea celor mai bune soluții terapeutice, inclusiv vaccinuri pentru prevenirea COVID-19. Între timp, s-au lansat mai multe dezbateri referitoare la anticorpii produși de organism de persoanele care fac infecția cu SARS-COV-2 și cât rezistă aceștia, părerile fiind diferite. Un nou set de concluzii preliminare ale unui studiu derulat în România arată că ,,nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG. Există și cazuri în care pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare nu dezvoltă anticorpi.”

Un nou studiu susține că nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG

Cercetarea desfășurată de MedLife în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina a reliefat că majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua 15 și ziua 21 după infectare, dar un sfert dintre pacienții cu forme ușoare de infecție nu prezintă anticorpi la 21-28 de zile de la debutul simptomelor.

Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția în dinamică privind apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de 7 luni la pacienții confirmați pozitiv, concluziile finale urmând să fie anunțate la sfârșitul acestui an.

„Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua a 15-a și ziua 21 după infectare. Cu toate acestea, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung. Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi”, a precizat conf. dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase.

Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice ChemiLuminescente ImmunoAssay – CMIA în laboratoarele MedLife.

Anticorpii IgG, în proporție mai mare la pacienții cu forme moderate și severe de COVID-19

 Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%). Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%. Totodată, procentul pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mic decât în cazul pacienților care prezintă simptome compatibile cu COVID-19. 

„În urma analizelor datelor colectate până acum, am constatat că proporția pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mică, de 65%, comparativ cu pacienții simptomatici, care au prezentat anticorpi specifici COVID-19 în proporție de 86%. De asemenea, în timp ce majoritatea pacienților infectați dezvoltă anticorpi într-un interval de maximum 3 săptămâni de la momentul infectării, am observat că, în cazurile ușoare, apariția anticorpilor poate dura mai mult, iar uneori, anticorpii nu sunt detectați”, a explicat conf. dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4.

Mai mult de jumătate dintre pacienții asimptomatici, cu vârste sub 65 de ani, au dezvoltat anticorpi IgG SARS-CoV-2. La pacienții simptomatici, care au fost supuși tratamentului cu corticosteroizi pentru COVID-19 anticorpii IgG au fost detectați la 32 (96%) pacienți față de 31 (78%) pacienți care nu au primit tratamentul cu corticosteroizi. În ceea ce privește pacienții cu comorbidități, 34 (87%) pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi IgG față de 4 (44%) pacienți asimptomatici. Au fost identificați patru pacienți cu afecțiuni maligne, dintre care trei pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi și un pacient asimptomatic nu a dezvoltat anticorpi.

„Am constatat că producția anticorpilor IgG pentru COVID-19 nu pare a fi influențată de vârstă, administrarea tratamentului cu corticosteroizi sau prezența comorbidităților”, a adăugat Conf. Dr. Adriana Hristea.

În cadrul studiului desfășurat de MedLife pentru secvențierea genoamelor noului coronavirus, mutația D614G a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată într-un procent majoritar la românii testați, respectiv la 96% dintre pacienții din România testați. Această mutație a noului coronavirus este caracterizată de unii oameni de știință ca fiind de până la 10 ori mai contagioasă în culturi celulare.