Infecțiile intraspitalicești fac victime în rândul nou-născuților și scot românii în stradă

Două spitale din Cluj și Târgu Mureș, respectiv Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș sunt în vizorul autorităților sanitare după ce au fost raportate decese ca urmare a unor infecții intraspitalicești. România are o gravă problemă de subraportare a infecțiilor nosocomiale, deși acestea au impact direct asupra sănătății și mortalității pacienților internați. Prin urmare, mai muți clujeni au protestat, vineri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, împotriva faptului că autorităţile nu iau măsurile necesare pentru eradicarea infecţiilor nosocomiale din spitale, care fac victime, inclusiv în rândul nou-născuţilor. O comunitate a întocmit o petiție online prin care vrea să convingă autoritățile să ia de urgență măsuri pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale din toate spitalele din țară.

Infecțiile intraspitalicești fac victime în rândul nou-născuților și scot românii în stradă

Petiția Raportați infecțiile intraspitalicești! este adresată Premierului României Nicolae Ciucă și Ministrului Sănătății Alexandru Rafila cărora petiționarii le cer să implementeze un mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale.

,,Este nevoie urgentă ca Ministerul Sănătății să organizeze cadrul pentru raportarea infecțiilor intraspitalicești, așa cum se întâmplă deja pentru infectările cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în petiția inițiată de comunitatea Declic.

,,Trecem prin cea mai mare criză de sănătate publică a ultimilor zeci de ani. Mulți dintre noi suntem speriați de gândul internării în spital, cu diagnostic de Covid-19 sau cu orice altă boală. Vrem să știm că șansele noastre de supraviețuire și vindecare nu sunt împiedicate de existența necontrolată a infecțiilor intraspitalicești. Monitorizarea și combaterea acestora poate face diferența dintre viața sau moartea pacienților în perioada următoare.

Mai mult, autoritățile române au raportat recent zero cazuri de infecții intraspitalicești la pacienții diagnosticați cu Covid-19, de la începutul pandemiei până în prezent [2]. Or, acest lucru este imposibil. Știm, din raportările europene, că inclusiv țări cu sisteme medicale mult mai performante se confruntă cu infecții asociate asistenței medicale, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Dar în aceste țări se conștientizează problema și se depun constant eforturi pentru rezolvarea ei. Este obligatoriu ca și în spitalele din România să se întâmple la fel.Semnând în număr cât mai mare această petiție, putem convinge autoritățile să ia de urgență măsuri pentru raportarea transparentă a infecțiilor nosocomiale din toate spitalele”, scriu inițiatorii petiției.

Până acum  au semnat petiția online 24.583 de oameni.

Clujenii care au ieșit. în stradă au purtat un banner cu mesajul ,,Murim cu zile de la infecţiile intraspitaliceşti. Nu le mai ascundeţi!". Românii vor să știe în mod real și transparent, situația acestor infecții.

Ministerul Sănătății susține despre situația de la Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș că a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existența unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureș pentru a verifica la fața locului situația și a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă. Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice.

Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secția ATI, iar intervențiile chirurgicale au fost sistate; a început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților existenți în secție și a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor.

Rezultatele probelor recoltate de la pacienții din secția de terapie intensivă au fost negative.

 Referitor la Cluj-Napocaîn timp ce Declic  susține că numai în ultimele săptămâni, la maternitatea din Cluj, 4 bebeluşi au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, dar Ministerul Sănătății, DSP Cluj a precizat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. 

,,Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM.Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății(MS).

,,Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți”, dă asigurări MS.

 Foto: https://www.declic.ro/protest-ancheta-maternitatea-din-cluj/