5% din totalul paturilor din secțiile de oncologie, insuficiente pentru bolnavii în stadii terminale

În România, fiecare unitate medicală trebuie să aloce 5% din totalul numărului de paturi de oncologie îngrijirilor paliative. Dacă până la apariția pandemiei de COVID-19, în Romania, mureau, zilnic, 142 de bolnavi de cancer, cele 2-3 luni de stare de urgență au dus la decesul a încă 6000 de pacienți oncologici, ceea ce a ridicat statistica la 152 de bolnavi de cancer decedați în fiecare zi.

5% din totalul paturilor din secțiile de oncologie, insuficiente pentru bolnavii în stadii terminale

În România peste 176.000 de pacienți au nevoie, în fiecare an de servicii de îngrijire paliativă., dar numai 31 de județe au servicii de îngrijire paliativă. Doar unul din 10 pacienți are acces la aceste servicii. Deși fiecare unitate medicală trebuie să aloce 5% din totalul numărului de paturi de oncologie îngrijirilor paliative, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, tot ar fi insuficient.

„Bolnavii aflaţi în stadii terminale au nevoi speciale. De exemplu, nu este potrivit să le aloci o parte din paturile secţiei de oncologie. Paliația necesită o pregătire specială, iar nevoia de îngrijiri paliative este mult mai mare decat ceea ce oferă sistemul public de sănătate. Practic, bolnavii de cancer din Romania au șanse la tratament sub nivelul Bulgariei, iar de îngrijiri paliative au parte sub 10%”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Conform reprezentantului pacienților oncologici, bolnavii aflați în stadii terminale, trăiesc o dramă reală și prea puțini primesc ajutorul necesar, la care au dreptul.

 ,,Paliația este un drept uman al pacienților, oncologici și nu numai, pentru care s-au epuizat resursele terapeutice, de a-și trăi cu demnitate, și fără dureri, fiecare clipă. Practic, îngrijirile paliative sunt o abordare holistică a pacientului. În afara terapiilor de susținere, în vederea menținerii parametrilor vitali în condiții cât mai apropiate de normal, foarte important este confortul pacientului, atât cel fizic cât și cel emoțional. Pacientul internat pentru îngrijiri paliative trebuie să se simtă în siguranță, iar cei care îi acordă îngrijiri trebuie să fie empatici, comunicativi și bine pregătiți profesional”, a spus Octavian Bărbuleț Tărăntuș, managerul M Care, cel mai nou spital de paliație din România.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă şi totală a bolnavilor a căror afecţiune nu mai răspunde la tratament curativ. Ea include controlul durerii şi al simptomelor, dar şi suportul psihologic, social şi spiritual al pacientului şi al familiei acestuia. Aproape orice medic este nevoit, la un moment dat, să ofere paliaţie, dar, date fiind particularităţile acestor bolnavi, spitalul nu este întotdeauna cea mai bună soluţie pentru acordarea acestor îngrijiri.

Managerul celui mai nou spital de paliație din România a precizat că în unitatea sanitară pe care o conduce asigură pacienților asistență medicală continuă, 24 de ore din 24, are linie de gardă, cu medic, iar asistentele medicale și infirmierele, toate, au experiență, în general, dar și în paliație, în special.

,,Pacienții noștri nu sunt rupți de familie după ce ajung la noi. Le facilităm vizite dar și apeluri video cu familia. Toate acestea se  derulează cu programare prealabilă și cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție, având în vedere actualul context pandemic. Și, nu în ultimul rând, asiguram consiliere psihologică, atât pacientului, cât și suport familiei. De asemenea, întregul personal al Clinicii M Care este vaccinat anti-COVID. Nu ne permitem să uităm nicio clipă că îngrijim oameni. Pacienții beneficiază de supraveghere permanentă video și, în funcție de starea lor, unii au chiar asistență permanentă la pat. În plus, fiecare pat are buton de panică, iar asistentele au o brățară care le afișează din ce salon s-a apelat butonul de panică. Țin să precizez că noi, la M Care, avem și contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, așa că pacienții pot veni și cu bilet de trimitere de la medicul de familie, iar contribuția personală se stabilește în urma analizelor și a evaluării stării de sănătate”, a precizat Octavian Bărbuleț Tărăntuș.

Recent, HOSPICE Casa Speranței, cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de paliație a lansat campania de întrajutorare de fonduri La HOSPICE, fiecare ajutor mic este mare.