Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: ,,Ne pregătim pentru valul al cincilea și componenta de asistență medicală spitalicească este esențială”

Ministrul Sănătăţii, prof.dr. Alexandru Rafila, a vizitat Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) ,,Matei Balş", unde, la începutul acestui an a avut loc un incendiu. Ministrul a precizat că se lucrează intens pentru redarea acestui pavilion în ianuarie 2022.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: ,,Ne pregătim pentru valul al cincilea și componenta de asistență medicală spitalicească este esențială”

Pavilionul are 3 etaje, 100 de paturi prevăzute cu oxigen, în plus în întreg Institutul Naţional de Boli Infecţioase (INBI) ,,Matei Balş" din Capitală au fost achiziţionate detectoare de oxigen şi au fost modificate procedurile de lucru, pentru a evita astfel de incidente precum incendiul cu pricina.
,,Am achiziţionat detectoare mobile de oxigen pentru toate secţiile spitalului şi am modificat procedurile de lucru. Se face aerisire din două în două ore şi se măsoară nivelul de oxigen. Oricând nivelul de oxigen se depăşeşte anumite praguri, se iau măsuri de eliminare. Din păcate, sistemele de ventilaţie presupun o investiţie foarte mare şi o modificare majoră a arhitecturii clădirii, ceea ce în momentul de faţă nu poate fi luat în calcul", a afirmat dr. Cătălin Apostolescu, managerul INBI ,,Matei Balş" în cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi.

Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) ,,Matei Balş" va fi redat circuitului medical începând din luna ianuarie, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare a clădirii. ,,Am venit să văd care e stadiul lucrărilor. E foarte important să folosim toate resursele pe care le avem în această perioadă în condiții de siguranță a pacienților în mod categoric, dar să folosim toate resursele în a acorda asistență medicală înalt calificată pacienților infectați cu noul coronavirus. Ne pregătim pentru valul al cincilea si aceasta componentă de asistență medicală spitalicească este esențială”, a atras atenția ministrul Sănătății, în cadrul vizitei.

În opinia prof.dr. Alexandru Rafila, respectarea procedurilor şi regulamentului de funcţionare a fiecărui spital este extrem de importantă  astfel încât să se evite producerea unor incidente.

,,Problema este a procedurilor, a învăţării şi respectării procedurilor de către personal şi de către pacienţi, pentru că sunt situaţii în care greşeala umană este cea care, de multe ori, declanşează tragedii. Nu starea clădirii, ci greşeală umană! Dacă aprinzi o candelă sau o lumânare într-un salon de spital, lucrezi cu flacără deschisă şi se poate produce un incident. Vechimea unei clădiri, starea instalaţiilor dintr-o clădire, reprezintă o parte a problemei, respectarea procedurilor şi recomandărilor... Un pacient sau aparţinătorul unui pacient nu respectă o procedură, dar trebuie să se supună regulamentului de funcţionare a acelui spital. Astea se obţin prin educaţie, în timp, nu se pot rezolva peste noapte, dar facem eforturi să obţinem o siguranţă cât mai mare a pacienţilor", a precizat prof.dr. Rafila.


În spitalele din România cu infrastructură învechită trebuie reabilitate secţiile de terapie intensivă şi secţiile în care se lucrează cu oxigen, astfel încât echipamentele să funcţioneze perfect.
,,Existau voci care spuneau că trebuie să închidem 300 de spitale în România. Lucrul acesta nu este posibil, dacă suntem realişti, pentru că oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti înseamnă să existe un proiect, pe termen mediu măcar, care să permită reabilitarea clădirilor, dezvoltarea de unităţi spitaliceşti noi. Există diverşi proprietari ai clădirilor - Ministerul Sănătăţii şi, mai ales, autorităţile locale. Lumea trebuie să înţeleagă, mai ales managerii acestor spitale, că trebuie să diminuăm riscul. Cine spune că exclude total riscul de producere a unui incident, nu este sincer. Nu se poate lucrul acesta nicăieri în lume, pentru niciun fel de activitate. Important este să-l diminuezi. Să fii conştient care sunt riscurile legate de infrastructura pe care o ai la îndemână. Şi atunci, măcar în zonele critice, secţiile de terapie intensivă, secţiile în care se lucrează cu oxigen trebuie luate măsuri de reabilitare, asigurare a funcţionării perfecte a acestor echipamente", a mai spus ministrul Sănătății.

Anul trecut în luna noiembrie un incendiu izbucnit la spitalul județean din Piatra Neamț a ars secția de terapie intensivă. După debutul pandemiei de COVID-19, a mai izbucnit un incendiu la Secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.