Federația „Solidaritatea Sanitară” protestează în stradă pentru condiții de muncă decente, în contextul pandemiei de COVID-19

Apelul lucrătorilor din Sănătate pentru Respectarea Condițiilor Muncii Decente a fost semnat de peste 3000 de persoane din România. Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță că iese în stradă mâine începând cu ora 11:00. În Piața Victoriei din Capitală va fi organizat un nou miting pentru condiții de muncă decente, pentru recunoașterea meritelor angajaților din Sănătate, în contextul actualei pandemii de COVID-19. Acțiunea de protest este a doua îdin această lună, prima ieșire în stradă a sindicaliștilor a fost pe 5 noiembrie. data de 5.XI.2020, la el participând numărul maxim de protestatari permis de lege.

Federația „Solidaritatea Sanitară” protestează în stradă pentru condiții de muncă decente, în contextul pandemiei de COVID-19

 Apelul lucrătorilor din Sănătate pentru Respectarea Condițiilor Muncii Decente a fost semnat de peste 3000 de persoane din România. Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță că iese în stradă mâine începând cu ora 11:00. În Piața Victoriei din Capitală va fi organizat un nou miting pentru condiții de muncă decente, pentru recunoașterea meritelor angajaților din Sănătate, în contextul actualei pandemii de COVID-19.  Acțiunea de protest este a doua din această lună, prima ieșire în stradă a sindicaliștilor a fost  pe 5 noiembrie. data de 5.XI.2020, la el participând numărul maxim de protestatari permis de lege.

Protestul de mâine va include și o serie de momente comemorative în amintirea lucrătorilor din Sănătate care au decedat în lupta împotriva pandemiei COVID-19, aceste gesturi vizând totodată obligarea guvernanților la a respecta sacrificiului profesioniștilor din sănătate, inclusiv prin acordarea drepturilor privitoare la pensia de urmaș. În același timp, gesturile de comemorare au în vederea atragerea atenției guvernanților asupra necesității urgentării măsurilor de protecție a lucrătorilor din sănătate, acestea trebuind să determine diminuarea în mod semnificativ a impactul COVID-19 asupra profesioniștilor din sănătate, atât în privința numărului de lucrători nou infectați cât, mai ales, în privința numărului celor care vor ajunge în continuare să plătească cu viața proprie tratarea și îngrijirea pacienților.

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Primului Ministru, Ludovic Orban, organizarea și coordonarea unei întâlniri cu reprezentanții FSSR, la care să participe toți miniștri responsabili de gestionarea acestei situații.
Potrivit datelor Federației, în prezent sunt 7944 de salariați din sănătate confirmați cu infecție SARS-COV-2, fiind înregistrate 51 de decese din cauza COVID-19.  Ponderea angajaților infectați din domeniul medical din România este 2,5% din totalul cetățenilor infectați, iar ponderea salariaților infectați din totalul salariaților implicați în lupta împotriva COVID 19 este de 3,18%.


Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”

- Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19;
- Asigurarea accesului la toate informațiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate pentru a putea adopta politici eficiente de protecție a acestora.
- Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
- Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% și sporul pentru combaterea epidemiei.
- Acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.
- Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.
- Asigurării posibilității lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază;
- Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toți salariații din sănătate.
- Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
- Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
- Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.