Obezitatea infantilă, un ucigaș tăcut în România
Un copil din patru cu vârste între 7 și 9 ani luptă cu greutatea, fiind supraponderal sau chiar obez. Specialiștii în nutriție atrag atenția că absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut în România.

Un copil din patru cu vârste între 7 și 9 ani luptă cu greutatea, fiind supraponderal sau chiar obez. Specialiștii în nutriție atrag atenția că absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut în România. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, numărul copiilor din țara noastră cu vârste între 5 – 19 ani care vor suferi de obezitate va ajunge la 500.000.
Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita, care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, in momentul de față, la copii cu obezitate. Aceștia prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, afecțiuni ortopedice, dermatologice.
,,În ultima perioada observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce privește alimentația acestor copii, ei vor deveni adulți obezi sau supraponderali și vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate”, a precizat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.
Obezitatea infantilă a crescut de 11 ori
Numărul copiilor și adolescenților obezi a crescut de 11 ori, de la 11 milioane în 1975 la 124 de milioane în 2016, implicând un cost enorm pentru individ și societate. Potrivit UNICEF, expunerea copiilor la reclame despre mâncarea de proastă calitate și băuturi zaharoase îi determină pe aceștia să cumpere alimente nesănătoase și contribuie la înmulțirea cazurilor de supraponderabilitate și obezitate, stabilindu-se o legătură între marketingul agresiv și creșterea alarmantă a obezității infantile. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 1 din 3 copii cu varsta de 11 ani este supraponderal sau obez. Pentru copilul mare, datele COSI 2013 atestă o prevalență îngrijorătoare a excesului ponderal și a obezității în regiunea europeană.
Soluții pentru a reduce obezitatea copilului și adolescentului
OMS a publicat un rezumat al Planului de implementare a terminării obezității la vârsta copilăriei (Ending Childhood Obesity, ECHO), încurajând țările să depună eforturi pentru a modifica mediul obezogen care crește șansele copiilor de a deveni obezi. Țările ar trebui să vizeze, în special, reducerea consumului de alimente ieftine, ultra-prelucrate, cu conținut scăzut de calorii, cu conținut scăzut de nutrimente. De asemenea, acestea ar trebui să reducă timpul pe care copii îl dedică televizorului sau calculatorului și altor activități sedentare, prin promovarea unei participări sporite la activitatea recreative activă și sportive active.