Primul podcast de psiho-oncologie pentru pacienți conceput de psihologul Florina Pop

Un pacient din doi cu boli oncologice se confruntă cu stări de anxietate sau depresie, motiv pentru care este nevoie de resurse care să îi sprijine în adaptarea la diagnostic, în parcurgerea traseului oncologic, precum și în adaptarea la ,,noul normal”. Florina Pop, psiholog clinician principal la IOCN a conceput podcastul ”Gânduri și emoții în parcursul oncologic”, un serial în 8 episoade care abordează cele mai comune provocări și teme de îngrijorare resimțite de către pacienți și de familiile acestora în fiecare etapă prin care trec de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament și supraviețuire.

Primul podcast de psiho-oncologie pentru pacienți conceput de psihologul Florina Pop

Podcastul ”Gânduri și emoții în parcursul oncologic”, prima resursă multimedia de suport psiho-oncologic care se adresează persoanelor cu cancer, este disponibil gratuit pe platforma onco-plan.ro.

Serialul cuprinde informațiile necesare pentru ca pacienții să poată gestiona mai ușor stările de anxietate sau depresie, îmbunătățindu-le astfel calitatea vieții. Florina Pop propune o serie de mecanisme de adaptare la boala oncologică, de mindfulness și de gestionare a fricii de recidivă și a imaginii de sine.

,,Conform studiilor pe care le-am derulat recent, teama, îngrijorarea și frica sunt cele mai resimțite sentimente la aflarea diagnosticului de cancer, atât de către pacienți, cât și de către cei apropiați acestora. În plus, temerile pacienților oncologici din România în ceea ce privește riscurile COVID-19 sunt justificate, având în vedere că, în rândul celor decedați de COVID-19, ponderea pacienților oncologici este dublă în România față de SUA, respectiv 9.8% comparativ cu 4.8%. Este foarte important să îi susținem și să îi protejăm prin toate mijloacele de care dispunem”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

 Nivelul de stres al pacienților oncologici este amplificat în prezent de teama infecţiei cu SARS-CoV-2 și a riscului de a dezvolta complicații grave. Un deces din 10 survenite prin Covid-19 în România au fost la pacienți anterior diagnosticați cu o formă de cancer. În plus, limitarea accesului la servicii medicale în această perioadă intensifică temerile și îngrijorările pacienților cu privire la accesul la tratament și la recurența bolii.

 Florina Pop ajută de peste 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să facă față acestui proces și să urmeze calea spre sănătate.

,,Mulți asociază diagnosticul de cancer cu un verdict sau o condamnare. Însă diagnosticul este doar începutul unui capitol nou, atât pentru pacienți cât și pentru familiile acestora, în care aceștia vor trăi toate emoțiile posibile. De la modul în care o persoană face față șocului inițial în care i se spune că are cancer, până la tratamentele recomandate, la recuperare și dincolo de etapa post tratament, fiecare om trăiește diferite emoții și schimbări în viața de zi cu zi. De asemenea, dinamica familială sau de cuplu se poate modifica fundamental. Studiile6 ne arată că distresul psihologic determină un prognostic mai redus în situația pacienților oncologici. Tocmai din acest motiv merită să luăm în calcul suportul psiho-oncologic de specialitate pentru reducerea distresului oncologic”, a precizat Florina Pop, psiholog clinician principal.

Pentru a veni în sprijinul tuturor pacienților și pentru a ușura accesul acestora la informație, înregistrările episoadelor sunt însoțite și de transcriptul textelor lecturate. Pacienții cu cancer pulmonar și cei cu cancer de cap și gât au nevoie majoră de susținere psiho-socială. Podcastul abordează și provocări de natură socială, respectiv stigmatizarea asociată cancerului pulmonar și cancerului de cap și gât.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este una din cele mai răspândite și agresive forme de cancer, având drept cauză principală fumatul. Anual, circa 12.000 de români sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați. În România, cancerul pulmonar s-a clasificat pe locul 2 în România, la numărul cazurilor noi de cancer în 2020.

Din cele 98.886 noi cazuri de cancer estimate a fi diagnosticate în România în 2020, peste 12.3% sunt reprezentate de cancer pulmonar, în continuare cel mai frecvent tip de cancer și cu cea mai ridicată mortalitate 19%. Acesta este unul din tipurile de cancer unde stigma asociată are efecte puternice asupra pacienților, dar este și domeniul în care psiho-oncologia are cel mai mare potențial de ajutor. Asocierea bolii oncologice pulmonare cu fumatul duce la stigmatizare și autostigmatizare, cu efect asupra distresului, depresiei și calității vieții. Oamenii tind să creadă că boala este o consecință directă a fumatului excesiv, însă aproape 25% dintre cancerele pulmonare nu au legătură cu fumatul. Există cercetări și metaanalize care arată faptul că intervențiile psiho-oncologice reduc semnificativ distresul, favorizează starea de bine, diminuează depresia și anxietatea și îmbunătățesc calitatea vieții acestor pacienți. Mai mult decât, atât un studiu de referință a demonstrat că asistența psiho-oncologică suportivă ar putea influența supraviețuirea la pacienții cu cancer pulmonar.

Cancerul de cap și gât

În ceea ce privește cancerul de cap și gât, în România se estimează că au fost diagnosticate anul trecut peste 5000 de noi cazuri, cele mai frecvente fiind cancerul cavității orale și buzelor, cancerul laringian și orofaringian. Cancerul de cap și gât este o boală debilitantă, care poate afecta comunicarea, nutriția și aspectul fizic al pacienților. Pacienții raportează numeroase probleme psihosociale, precum depresia sau lipsa stimei de sine (ca urmare modificărilor aspectului fizic) și izolarea socială, ca rezultat al stigmei.