Dr. Florina Marcoci: ,,Nu voi accepta niciodată să fiu mingea de ping-pong între idei și decizii politice”

Unul dintre managerii de spital din România care a reușit să îndeplinească misiunea imposibilă de-a conduce în perioada critică a pandemiei, unitățile sanitare cu cele mai mari focare de COVID-19 din România, a declarat la finalul misiunii că Nu va accepta niciodată să fie mingea de ping-pong între idei și decizii politice. Epidemiologul Florina Marcoci a fost solicitată să preia conducerea Spitalului Județean Suceava pentru a gestiona cel mai mare focar de coronavirus din România, apoi Ministerul Sănătății i-a propus să preia administrarea spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț pentru a nu ajunge „Suceava 2”.

Dr. Florina Marcoci: ,,Nu voi accepta niciodată să fiu mingea de ping-pong între idei și decizii politice”

Referindu-se la erorile de management care au dus la situația creată la spitalul din Piatra Neamț, dr. Marcoci a precizat că o mare greșeală este schimbarea frecventă a conducerii, fapt care duce la inconsecvență și la lipsa continuității în actul managerial.

,,Greșelile derivă din implicarea politicului în luarea deciziilor manageriale fără a se ține cont, în mare măsură, de cea a standardelor profesionale. Lipsa unei viziuni și a unei coerențe în activitatea medicală duce la luarea unor decizii de moment inevitabil expuse erorilor. În spitalul județean nu s-au luat măsuri corecte prepandemie, iar cele care au fost luate au reprezentat minimul și nu au fost corelate cu ceea ce urma să însemne pandemia de COVID pentru spital”, a spus dr. Florina Marcoci.

Cadrele medicale din unitatea sanitară nemțeană care s-au infectat cu SARS-COV2 au făcut și ele anumite greșeli precum neconștientizarea situației și purtarea incorectă sau incompletă a echipamentului de protecție, nerespectarea modului corect de echipare, dar mai ales de dezechipare cu echipamentul de protecție, continuarea socializării în vestiarele improvizate de pe secții, locații cu o suprafață mică, loc în care se strângeau mai multe persoane care nu mai purtau echipament de protecție, mască și în care contaminarea era foarte facilă, nerespectarea normelor de igienă și de decontaminare personală sau a suprafețelor de lucru, lipsa informațiilor corecte vizavi de situația creată de COVID din surse autorizate și profesioniste, nu din rețelele de socializare sau alte surse neautorizate.

După ce și-a dus le îndeplinire misiunea, dr. Marcoci nu a mai dorit să rămână nicio secundă la cârma Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

,,Venirea mea la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț în calitate de  manager nu a fost o dorință personală, ci o situație de conjunctură în care mi s-a cerut să preiau administrarea spitalului pentru a gestiona cât mai corect focarul de COVID din spital pentru a nu ajunge „Suceava 2”. Pe parcursul activității, din cauza unor situații, am avut și mai ferm convingerea că  la finalul stării de urgență voi părăsi spitalul pentru că, după cum am declarat și atunci, nu sunt înregimentată politic și nici nu voi accepta niciodată să fiu mingea de ping-pong între idei și decizii politice. Sunt profesionist, am încercat să rezolv problemele pe perioada manageriatului ca profesionist. În momentul în care misiunea mea s-a încheiat, m-am reîntors la locul meu de muncă”, a precizat dr. Florina Marcoci.

Interviul integral îl puteți citi în numărul 18 al Jurnalului Asistenților Medicali.