În România, 2066 de medici și asistenți medicali vaccinați împotriva COVID-19. Fișe noi de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare

Până la această oră în România au fost vaccinate 2066 de cadre medicale împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech. Numai astăzi s-au vaccinat 1101 de medici și asistenți medicali din cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului, potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV).

În România, 2066 de medici și asistenți medicali vaccinați împotriva COVID-19. Fișe noi de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare

În ceea ce privește numărul de reacții adverse validate în ultimele 24 de ore, s-a raportat o singură reacție comună, minoră, de tip alergic. De asemenea, potrivit datelor puse la dispoziție de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a fost raportată, până în acest moment, o reacție adversă (disconfort local), în curs de validare.

Atât personalul medical cât și pacienții pot raporta reacțiile adverse postvaccinare, ANMDMR pune la dispoziția tuturor noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul ANMDM

Referitor la dozele de vaccin împotriva COVID-19 livrate României, în data de 25 decembrie a sosit prima tranșă de vaccinuri, compusă din 2 containere. Fiecare container a conținut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/ cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9750 de doze de vaccin. Produsul BioNTech/Pfizer este condiționat/ ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze.

Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Potrivit acestui necesar înaintat de cele 10 spitale, au fost solicitate 3035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare). În plus, există un risc asumat de pierdere a dozelor din motive neimputabile (evenimente rutiere, prelungirea timpului necesar transportului, probleme ce pot apărea pe durata stocării în centrul de vaccinare, spargerea accidentală a flacoanelor).

De asemenea, în cazul flacoanelor multidoză, pierderile nu pot fi în totalitate eliminate, dar pot fi reduse printr-o politică riguroasă privind programările și prin calcularea riguroasă a necesarului de vaccin. În acest moment, restul dozelor, adică diferența actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie și necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare MedicoMilitară ”Cantacuzino”, desemnat, conform legislației, centru unic de stocare.

După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unități medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale județene la Institutul ”Cantacuzino”, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranșe livrate României. Începând cu următoarea tranșă ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unitățile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

Prima persoană din România care a fost vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală generalistă de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, pe nume Mihaela Anghel, care a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2 în data de 27 februarie 2020.

 Sursa foto: gov.ro