Hărțuirea și agresiunea sexuală la locul de muncă, risc de hipertensiune arterială la femei

Agresiunea și hărțuirea sexuală la locul de muncă pot crește riscul pe termen lung al femeilor de-a face hipertensiune arterială și boli de inimă, sugerează un nou studiu. Se știa deja că hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă, principalul ucigaș al femeilor din SUA, generând unul din trei decese. Dar violența sexuală sau hărțuirea nu erau recunoscute ca factori de risc pentru bolile de inimă.

Hărțuirea și agresiunea sexuală la locul de muncă, risc de hipertensiune arterială la femei

Noile constatări ale cercetătorilor americani sugerează că screeningul femeilor supuse agresiunilor și hărțuirii sexuale ar putea aduce beneficii sănătății inimii femeilor.

„Reducerea violenței sexuale împotriva femeilor, care este importantă în sine, poate oferi, de asemenea, o strategie pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare a femeilor de-a lungul vieții”, a declarat Rebecca Lawn, cercetător postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, autoarea studiului.

Echipa de cercetători a urmărit timp de șapte ani (din 2008 până în 2015) peste 33.000 de femei (vârsta medie 53 de ani) într-un studiu de sănătate în curs de desfășurare în SUA. La început, niciuna nu a avut antecedente de hipertensiune arterială. Dar aproximativ una din cinci a dezvoltat hipertensiune arterială până la sfârșitul perioadei de urmărire.

De asemenea, constatările au arătat că, în timpul vieții lor, 23% dintre femei au fost victime ale agresiunii sexuale; 12% au suferit hărțuire sexuală la locul de muncă; iar 6% au experimentat ambele. Comparativ cu femeile fără antecedente de agresiune sexuală sau hărțuire, riscul de hipertensiune arterială a fost cu 21% mai mare în rândul femeilor care au suferit ambele; 15% mai mare în rândul celor care au suferit hărțuire sexuală la locul de muncă; și cu 11% mai mare în rândul victimelor agresiunii sexuale.

„Știm că experiențele de violență sexuală sub formă de agresiune sexuală și hărțuire sexuală la locul de muncă sunt obișnuite și că femeile sunt victimele în mod disproporționat ale unei astfel de violențe, cu 13% până la 44% dintre femei raportând agresiuni sexuale și până la 80% dintre femei raportând hărțuirea sexuală la locul de muncă. Cu toate acestea, expunerea la violența sexuală nu este recunoscută pe scară largă ca un factor care contribuie la sănătatea cardiovasculară a femeilor”, a spus Lawn potrivit unui comunicat de presă.

Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Asociatiei Americane a Inimii.

„Aceste rezultate sugerează că screeningul pentru o gamă mai largă de experiențe de violență sexuală în îngrijirea sănătății de rutină, inclusiv hărțuirea sexuală la locul de muncă, precum și agresiunea verbală, dar și conștientizarea și tratarea potențialelor consecințe asupra sănătății cardiovasculare pot fi benefice pentru sănătatea femeilor pe termen lung”, a spus Lawn, potrivit siteului webmd.com.

În România, prevalența HTA a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile. 1 din 5 hipertensivi nici nu știu că au valori tensionale crescute, potrivit datelor  studiului SEPHAR III, 2016. Pentru a afla care este situația în rîndul femeilor din România vă invităm să urmăriți zilele viitoare un interviu cu dr. Ana Maria Balahura, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, Secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială este în continuare cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume, dar și în România. Societatea Română de Cardiologie susține că hipertensiunea arterială, o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, este ușor de diagnosticat iar menținerea sub control a valorilor tensionale prin stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral. De aproape 4 ani campania de informare ’Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpuneEu!’ pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară în România, își propune să-i sensibilizeze pe români cu privire la importanța măsurării tensiunii arteriale.

 Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/medic-doctor-monitorizare-pacient-7659573/