Ministerul Sănătății despre sancțiunile medicilor care vaccinează anti COVID-19 persoane neprogramate

Au apărut mai multe discuții în spațiul public referitoare la vaccinarea anti COVID-19 a persoanelor care nu sunt programate, în condițiile în care platforma pusă la dispoziție de autorități pentru progamarea la vaccinare a avut perioade în care a fost nefuncțională. Românii care nu au reușit să se înscrie în platformă au încercat prin diverse căi să se programeze la vaccinare.

Ministerul Sănătății despre sancțiunile medicilor care vaccinează anti COVID-19 persoane neprogramate

Unii cu puțin noroc au reușit să se înscrie singuri direct în platformă, alții au accesat call centerele, au apelat la medicii de familie sau au fost programați prin intermediul angajatorului. Au fost însă și persoane care fără nicio programare  s-au deplasat la centrele de vaccinare în speranța că vor fi pe loc vaccinate cu dozele nefolosite la cei care nu s-au prezentat în ziua programată la vaccinare. De altfel, presa a relatat mai multe situații în care pentru a nu se risipi dozele au fost vaccinați români fără programare.

Ministerul Sănătății face următoarele precizări cu privire la informațiile vehiculate de mass-media referitoare la introducerea de amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici în cazul în care vaccinează anti COVID-19 persoane care nu sunt programate.

,,Ministerul Sănătății monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 și face verificări, în baza reglementărilor în vigoare, acolo unde sunt semnalate abuzuri. Prioritatea Ministerului Sănătății este protejarea prin imunizare a persoanelor la risc: adulții peste 65 de ani, cei care suferă de boli cronice, sunt încadrați într-un grad de handicap, imobilizați, imunodeprimați sau fără adăpost. Ministerul Sănătății nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancțiuni, dar recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele așa cum sunt stabilite de legislația în vigoare, respectiv HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România cu modificările și completările ulterioare și OMS nr. 2171/2020 privind stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare”.

În ceea ce privește întârzierile privind rapelul la vaccinarea împotriva COVID-19, Ministerul Sănătății (MS) susține că în situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială. Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel.