Vaccinarea împotriva COVID-19 începe în România, în 10 spitale de boli infecțioase

De Crăciun au intrat în țară prin Vama Nădlac 2 primele 10.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. Cu ocazia Zilelor europene ale vaccinării în România, în perioada 25-27 decembrie, sunt organizate, în București și în toate regiunile țării, o serie de activități menite să marcheze debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului vor începe vaccinarea antiCOVID.

Vaccinarea împotriva COVID-19 începe în România, în 10 spitale de boli infecțioase

Astăzi vaccinurile vor ajunge la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19, urmând ca vaccinarea începe în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Personalul care administrează vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să cunoască foarte bine posibilele reacții adverse ale vaccinului BioNTech-Pfizer împotriva SARS-CoV-2, cel cu care se începe campania de vaccinare în România.

În prima etapă a vaccinării intră lucrătorii din domeniul sănătății și social - sistem public și privat: a) Personalul din spitale și unități ambulatorii, respectivpersonalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii; b) Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU; c) Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară; d) Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății; e) Personalul din serviciile stomatologice; f) Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical; g) Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare; h) Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale; i) Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu; j) Personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică; k) Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie; l) Personalul din centrele de dializă și transfuzii; m) Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

În ceea ce privește evoluția răspândirii virusului SARS-COV-2, România este pe o pantă vizibil descendentă. Dacă în urmă cu o lună erau înregistrate aproximativ 60 de mii de persoane nou infectate într-o săptămână, la nivel național, săptămâna trecută au fost înregistrate sub 35 de mii de cazuri.

În perioada sărbătorilor de iarnă sunt în continuare în vigoare, printre altele, următoarele măsuri:

-        Este interzisă deplasarea persoanelor în grupuri formate din mai mult de șase persoane care nu fac parte din aceeași familie;

-        Este interzisă organizarea și participarea la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);

-        Este interzisă deplasarea cetățenilor în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 pe întreg teritoriul țării, cu excepția situațiilor motivate prevăzute de legislație, iar în localitățile aflate în carantină circulația persoanelor este permisă cu restricțiile stabilite de comitetele locale pentru situații de urgență;

-        Portul măștii de protecție este obligatoriu atât în spațiile deschise, cât și în cele închise.