Igiena orală riguroasă reduce riscul de diabet zaharat

Concluziile neașteptate ale unui studiu efectuat în Coreea de Sud arată că persoanele care au o igienă orală riguroasă își reduc substantial riscul de diabet zaharat.

Igiena orală riguroasă reduce riscul de diabet zaharat

Cei care se spală pe dinți de trei ori pe zi au de trei ori mai puține șanse să facă diabet zaharat de tip 2, în schimb oamenii care au boli dentare sau o mulțime de dinți lipsă prezintă un risc mai mare de -a înregistra valori ridicate ale glicemiei.

,,Studiul nostru a sugerat că igiena orală poate fi asociată cu un risc scăzut de diabet. Igiena orală precară poate fi legată de procesul inflamator cronic. Inflamația afectează sănătatea orală și poate duce la boala gingivală care creează spațiu în gingie unde bacteriile se pot cuibări. Apoi bacteriile pot călători prin organism și pot declanșa răspunsuri ale sistemului imunitar, ceea ce ar putea afecta controlul zahărului din sânge ", a declarat dr. Yoonkyung Chang, asistent universitar, specialist neurolog la Spitalul Universitar  Ewha Mokdong din Coreea de Sud, autorul studiului.

Chang a mărturisit că cercetătorii nu știu care este mecanismul exact din spatele acestei conexiuni, dar există o serie de moduri posibile prin care sănătatea dentară precară poate contribui la diabet. În opinia cercetătorilor coreeni este dificil să demonstrezi o relație cauză-efect între sănătatea dentară și diabetul zaharat, deoarece mulți factori implicați în sănătatea orală deficitară sunt, de asemenea, legați de diabetul de tip 2. Dr. Akankasha Goyal, de la NYU Langone Health din New York, nu a fost implicat în cercetare, dar este familiarizat cu concluziile studiului.

„Nu știm dacă o sănătate dentară precară poate provoca diabet, dar știm că diabetul poate provoca probleme la nivelul danturii”, a declarat medicul endocrinolog american.

Nivelurile mai mari de zahăr din sânge care pot apărea în diabet pot duce la probleme la nivelul danturii. În plus, mulți dintre aceiași factori alimentari - cum ar fi consumul de carbohidrați extrem de prelucrați - sunt asociați atât cu sănătatea dentară precară, cât și cu diabetul, arată siteul WebMD.com.

Studiul a analizat datele de la aproape 190.000 de persoane din Coreea de Sud. Vârsta medie a persoanelor a fost de 53 de ani. Informațiile au fost colectate între 2003 și 2006. Aproximativ una din șase persoane aveau boli ale gingiei la acel moment. Durata medie de urmărire a fost de 10 ani. În acea perioadă, aproximativ 16% din grupul de studiu a dezvoltat diabet.

Cercetătorii au descoperit că boala gingivală a fost legată de o creștere cu 9% a riscului de diabet. Persoanele care aveau mai mult de 15 dinți lipsă aveau un risc de diabet cu 21% mai mare. Pe de altă parte, o bună sănătate orală a fost asociată cu un risc mai mic de diabet. Persoanele care se spălau pe dinți de trei sau mai multe ori pe zi aveau un risc de 8% mai mic de diabet.

 Efectul unei igiene orale bune și a riscului redus de diabet zaharat a fost mai puternic în cazul persoanelor sub 51 de ani, arată studiul publicat în prestigioasa revistă americană Diabetologia. De asemenea, periajul dinților a oferit mai multă protecție împotriva diabetului femeilor. Persoanele care au deja diabet, este important să efectueze un control stomatologic cel puțin o dată pe an, deși optim ar fi de două ori pe an.